El govern espanyol encara intenta arreglar les paraules del secretari d'Estat de Seguretat, que va assegurar que la comissaria de Via Laietana de Barcelona era un "símbol de servei públic" durant generacions. Aquest dimarts, la qüestió ha tornat a estar present, durant el ple del Senat, després que ERC hagi defensat un cop més la seva reconversió en museu de memòria històrica. En resposta, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha admès que "en el passat", durant la dictadura franquista, va ser un centre de tortura. Però també ha defensat que la tasca actual de la Policia Nacional ja "resignifica" l'edifici.
La senadora d'ERC, Adelina Escandell, ha aprofitat la sessió de control per a recordar al ministre de l'Interior que a la comissaria de Via Laietana s'hi van dur a terme "tortures sistemàtiques organitzades des del poder contra la gent que defensava els drets civils i democràtics". I ha tornat a reclamar el traspàs de l'edifici, per a poder donar-li un altre significat. "L'Ajuntament, la Generalitat i les entitats demanen l'edifici, i nosaltres continuarem treballant", ha insistit Escandell. De fet, és una de les exigències dels republicans per a la nova llei de memòria democràtica.
Però Marlaska ha negat la major: no creu que el traspàs de la comissaria a institucions catalanes per a fer-hi un museu serveixi per a reparar el passat de la prefectura. I ha reblat el seu argument: "Perquè no hi ha millor resignificació d'un lloc que va ser un punt de tortura que la tasca que fan avui la Policia Nacional vestida amb valors democràtics, constitucionals i lluitant contra la violència i contra l'odi".
Per altra banda, el ministre de l'Interior també ha defensat el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, després que digués que havia estat un "símbol de servei públic" i de democràcia durant "generacions". Ha argumentat que el que volia dir el seu número dos és que la Policia Nacional havia estat, durant el període democràtic, "una de les institucions més ben valorades".
"En democràcia el millor és seguir resignificant aquests edificis amb la tasca dia a dia de les forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha defensat Fernando Grande-Marlaska. "El govern considera que qualsevol commemoració de la repressió, la tortura o l'autoritarisme és incompatible amb la democràcia", ha conclòs.
Les paraules del secretari d'Estat
El secretari d'estat de seguretat, Rafael Pérez Ruiz, va assegurar la setmana passada que la seu central de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona "ha estat i és un símbol de servei públic des de la qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a enfortir la democràcia". Pérez Ruiz també va assegurar que la Policia Nacional és una de les institucions més valorades pels ciutadans i va mostrar-se convençut que els catalans agraeixen la seva feina "abnegada i silenciosa". El número 2 del Ministeri de l'Interior ho va dir durant la celebració del patró de la Policia Nacional a Barcelona, els Àngels Custodis, on van lliurar-se desenes de condecoracions a policies i civils.