El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha relativitzat la polèmica amb el Marroc del passat dijous, després que el govern marroquí negués l'existència de fronteres terrestres amb Espanya i anomenés Melilla "un presidi ocupat per Espanya". En declaracions als periodistes des de Luxemburg, Grande-Marlaska ha volgut treure ferro a la polèmica i ha assegurat que "el Marroc és un soci lleial i fraternal" i que no hi ha cap problema en les relacions amb el país alauita.
El ministre de l'Interior ha assegurat que no hi ha cap motiu per preocupar-se perquè les relacions entre el Marroc i Espanya són "excepcionals i extraordinàries" i hi ha una gran "confiança mútua". També ha volgut reiterar que "Ceuta i Melilla són tan espanyoles com Madrid, Bilbao, Granada o qualsevol altra ciutat en què es pugui pensar". Una afirmació que ja va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats aquest dimecres quan va proclamar que "Ceuta i Melilla són Espanya i punt".
El ministre de l'Interior es remet a la declaració conjunta
El govern marroquí afirmava en una carta remesa el 9 de setembre al Consell de Drets Humans de l'ONU que considera "inexacte" referir-se a la línia de separació entre el Marroc i Melilla com a "frontera hispano-marroquina", i que s'ha de parlar de "simples punts de pas". També es definia Melilla com "un presidi ocupat per Espanya". El contingut de la carta es va fer públic aquest dijous 13 d'octubre, fet que va iniciar la polèmica.
Posteriorment, un alt càrrec del Ministeri d'Exteriors marroquí va rectificar aquestes afirmacions i va declarar a Efe que sí que hi havia fronteres terrestres amb Espanya. Concretament, l'alt càrrec va fer referència a la declaració conjunta signada entre el Marroc i Espanya el 7 d'abril, on afirmava que es feia al·lusió a l'existència de fronteres terrestres. Grande-Marlaska també ha volgut posar el focus en aquesta declaració conjunta, que va ser l'inici d'una "nova etapa" en les relacions d'ambdós països.
El cert és que aquest document enumera quinze punts d'acord entre Pedro Sánchez i el rei del Marroc, Mohamed VI, i un d'ells parla sobre "el restabliment de forma ordenada de la plena normalització de la circulació de persones i mercaderies" i "els dispositius apropiats de control duaner i persones en l'àmbit terrestre i marítim". Tanmateix, la paraula frontera no hi apareix de forma explícita en la declaració conjunta.