No equivocar-se d’adversari. És l’advertiment que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha fet al PP en relació amb les crítiques a l’actuació policial a les protestes ultra davant de la seu del PSOE al carrer Ferraz. Marlaska ha demanat als populars que no vagin al Congrés “a posar en entredit” la tasca dels agents i ha criticat que se sumin “al cor” dels que pretenen denigrar-los de manera partidista i oportunista.
El ministre ha instat el PP a centrar “tots els seus esforços a desemmascarar” aquells que, en nom de la democràcia, “no pretenen més que soscavar i erosionar els seus fonaments” i ha fet una crida a no polititzar els cossos policials i no instrumentalitzar les institucions de l’Estat.
El ministre de l’Interior, que ha defensat que les actuacions policials van seguir sempre els protocols i van aplicar els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, ha apuntat que el balanç de totes aquestes manifestacions és de 52 ferits: 50 policies i dos manifestants. I ha exposat que la Policia Nacional va intervenir, entre altres objectes, una pistola, pots d’esprai pebre, una pala, una barra de ferro, pals de fusta, una escala, bengales, material pirotècnic, pots de pintura, pals d’esquí o dos màstils de gairebé tres metres.
“El cavall de Troia de l’independentisme”
La portaveu d’Interior del PP, Ana Vázquez, que en la seva primera intervenció no s’ha referit en cap moment a les protestes de Ferraz (malgrat que van ser els populars els que van sol·licitar la compareixença del ministre), ha sigut molt contundent en el seu segon torn per criticar el discurs de Marlaska.
Després d’ensenyar una fotografia de les protestes a Urquinaona, ha qualificat el ministre de ser “el cavall de Troia de l’independentisme a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat” i ha insistit, en la línia del discurs d’ahir d’Alberto Núñez Feijóo durant el debat de l’amnistía, que “la violència més dura que ha existit des del 23-F és la violència a que està sotmetent l’independentisme” l’Estat.
I, saltant-se qualsevol presumpció d’innocència, ha estripat contra l’amnistia: “Està vostè orgullós d’aquests terroristes que han tancat l’Aeroport del Prat, les estacions, tots els carrers de Barcelona, que han cremat literalment els comerços a Barcelona i que vostè amnistiarà?”.
Junts i ERC comparen Ferraz amb Catalunya
Des de Junts, Marta Madrenas ha basat el seu argumentari en una balança constant entre la situació que hi ha hagut davant de la seu del PSOE i la que hi va haver a Catalunya el 2017: “Els antidisturbis han passat de ser herois a ser uns covards”. L’exalcaldessa de Girona ha reflexionat que els manifestants a Ferraz no rebran tant perquè “per rebre de valent, haurien de ser independentistes catalans” i ha apuntat que la percepció dels antidisturbis “com una heroica primera línia de defensa de la sacrosanta unitat espanyola” va quedar “fulminada” a Ferraz quan aquells que “idolatraven la violència contra els catalans la van experimentar”.
Per part d’Esquerra, Pilar Vallugera ha valorat amb vehemència l’actuació dels policials, de nou recordant el Procés: “Estan processant gent per terrorisme que no ha fet una sola acció en tota la seva vida i hem de sentir que els ninyatos ultres es manifesten i la policia, amb una exquisidesa que ja m’agradaria a mi, amb una dolçor i un carinyo, els acompanya «Caballero por aquí, caballero por allà»”. Ha criticat que els principis de proporcionalitat “s’apliquen a vegades, quan convé” i ha posat el crit al cel per la confiscació d’una pistola durant les protestes: “Si a nosaltres ens trobem una pistola, no durem ni dos minuts”.
A l’espera del Pacte sobre Migració i Asil de la UE
En relació amb la política migratòria, Fernando Grande-Marlaska ha presumit dels avenços que s’han fet durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea de cara a l’aprovació del Pacte sobre Migració i Asil de la UE, una qüestió per la qual el govern espanyol “ha treballat intensament i sense parar” i sobre la qual Marlaska confia assolir un acord polític abans de finals d’any.
El ministre ha parlat d’una “oportunitat única” i d’un “moment clau” per assolir l’acord definitiu després de vuit anys de debats, fixant el 18 i 19 de desembre com a dates clau i perquè el primer trimestre de l’any que ve serveixi per polir els detalls tècnics i les traduccions.
També ha reclamat “no llençar mai missatges de por i odi” i ha demanat als grups parlamentaris que evitin la demagògia i brindin el suport necessari en aquesta matèria.
Crítiques a la distribució de migrants
Des del PP, Ana Vázquez ha criticat que Marlaska no ha demostrat ni fermesa ni humanitat i ha definit la política migratòria del govern espanyol de “bandades i caos” amb una part de l’executiu enfrontada a l’altra. “L’únic que van fer va ser desentendre’s dels immigrants i repartir-los per Espanya”, ha censurat.
En una línia semblant, Marta Madrenas, diputada de Junts, ha criticat la deixadesa de funcions del govern espanyol, que “està abdicant de la seva responsabilitat” traslladant les seves obligacions a altres administracions, entitats o ONG. Ha lamentat “l’opacitat majúscula” amb la qual està operant l’executiu i ha argüit que els criteris de distribució territorials dels migrants són desconeguts i no tenen “cap lògica”.
ERC, amb dubtes sobre el Pacte Migratori i d’Asil
Pilar Vallugera, d’ERC, ha alertat que estem davant d’una “autèntica crisi humanitària” i ha expressat la preocupació pel fet que es plantegi a través d’aquest Pacte de Migració i Asil. Argumenta que crea un procediment previ d’entrada que converteix la frontera en un llim legal que “naturalitza els denominats punts calents”, pot arribar a fer habituals “les detencions massives i les expulsions exprés”, normalitza un sistema que “permet pagar per no acollir” i entra “en el perillós terreny” de l’ús de dades personals i biomètriques de reconeixement facial. “Ens genera dubtes, no el veiem clar”, ha conclòs.