El Marroc ha aconseguit en la declaració conjunta que ha fet amb Espanya coincidint amb la cimera celebrada a Rabat, que hi consti el Sàhara com a autonomia marroquina, confirmant l'abandonament espanyol al poble sahrauí i al seu projecte d'autodeterminació. El text de la declaració assenyala que "pel que fa a la qüestió del Sàhara Occidental, Espanya reitera la posició expressada a la declaració conjunta adoptada el 7 d'abril del 2022". I què deia aquesta declaració? "Espanya considera la iniciativa d'autonomia marroquina, presentada el 2007, com la base més seriosa, realista i creïble per resoldre aquest diferèndum", sentenciava.
Sánchez no ha fet cap menció a l'antiga colònia espanyola en les dues intervencions que ha fet durant la celebració de la cimera, en l'obertura de la sessió plenària i en la declaració institucional final, i des del govern espanyol han insistit els últims dies que no hi havia hagut canvis respecte al que ja es va dir a l'abril. No ha passat el mateix amb el primer ministre marroquí, Aziz Ajanuch, que està exultant perquè ha pogut imposar la visió marroquina a Espanya. A la clausura del fòrum econòmic dimecres, el primer ministre es va congratular de la postura promarroquina adoptada per Sánchez i ha tornat a fer el mateix en dues intervencions d'aquest dijous, remarcant que per al Marroc el Sàhara és "la primera causa nacional".
Promoció del castellà
Madrid i Rabat s'han compromès a més a reforçar l'aprenentatge de la llengua castellana a les escoles, col·legis i instituts marroquins i a sol·licitar l'elaboració d'un pla conjunt per a la instauració de seccions bilingües -castellà-àrab- al sistema educatiu marroquí a tots els nivells, primari, secundari i superior. També han reiterat el "compromís amb la protecció i la garantia dels Drets Humans com a base imprescindible per a la convivència democràtica, l'Estat de dret i la bona governança". En aquest sentit, tots dos governs s'han compromès a “reforçar la seva cooperació en aquest àmbit en la nova etapa de les relacions bilaterals”. En canvi, no han arribat a cap acord per reobrir la frontera a Ceuta i Melilla, que per ara no serà formal i seguirà de forma provisional.
Ridícul d'Albares
D'altra banda, el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha viscut una situació ridícula al Marroc, quan ha estat incapaç de respondre sobre si el rei Mohamed VI ha plantat el president espanyol, i ha apel·lat obsessivament a l'off the record, que significa que el que digués no es podria publicar. Els assessors del ministeri han intentat protegir el ministre reclamant també l'off the record en una situació que no ha fet altra cosa que mostrar que la plantada era la patata calenta de la cimera marroquino-espanyola.