El Marroc es blinda per possibles atacs aeris d'Algèria. L'escalada de tensions entre els dos països del Magrib amenaça d'esclatar i els alauites es preparen interessant-se pel sistema antimíssils d'Israel.
Recentment el govern d'Algèria va denunciar la mort de tres dels seus ciutadans a la zona fronterera amb Mauritània i el territori en disputa del Sàhara Occidental i va advertir que l'atac "no quedaria impune". Segons Jerusalem Post, el Marroc ha expressat interès per l'anomenada Cúpula de Ferro, un sistema produït per Rafael Advanced Defense Systems per interceptar projectils de morter, coets i drons.
El sistema "garantiria una millor defensa del mur de sorra al Sàhara, però també de les zones civils i militars de caràcter sensible".
La cúpula de ferro
La Cúpula de Ferro transporta 24 quilos d'explosius i pot interceptar el projectil entrant de 4 a 70 quilòmetres de distància. Pot calcular si els coets aterraran en zones obertes, o centres civils, i així triar si els intercepta.
Dissenyat per enderrocar coets de curt abast, la Cúpula de Ferro és un component integral del sistema de defensa multicapa d'Israel i s'ha utilitzat en diverses guerres i desenes de rondes de conflictes entre Israel i els grups palestins a la Franja de Gaza.
Però la venda d'aquest sistema al Marroc és "poc probable en aquest moment" i ni el Ministeri de Defensa d'Israel ni Rafael han fet cap comentari sobre l'informe.
El conflicte magrebí
Les tensions venen de llarg, però aquest darrer any han crescut a un ritme trepidant. Algèria va proporcionar-li un avió al líder del Front Polisario, Brahim Gali,-líder d'un moviment d'alliberació del Sàhara Occidental- perquè a Espanya pogués rebre atenció mèdica. A Rabat no va agradar gens les simpaties i les facilitats per part del país veí a un dels territoris que més mals de cap els hi dona i el rei del Marroc, Mohamed VI, en resposta va reforçar les seves simpaties amb els moviments sobiranistes de la Cabília, al nord-oest de territori algerià.
Tot aquest conglomerat de conflictes polítics entre el Marroc i Algèria va desembocar en un conflicte diplomàtic entre els dos països. Finalment van trencar les seves relacions. La ruptura diplomàtica entre els dos països nord-africans va augmentar la incertesa sobre el gasoducte Magrib-Europa, que cada any subministra milions de metres cúbics de gas des del desert algerià, passant pel Marroc fins a Espanya i altres països europeus. Finalment Algèria va tallar el gasoducte que passa per territori marroquí i va optar per subministrar el gas a Espanya sense intermediaris pel gasoducte Medgaz, que uneix els jaciments algerians directament amb Almeria.