La dirigent d’ERC Marta Molina, investigada per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic, ha estat rebuda amb aplaudiments dels principals càrrecs d’ERC, Junts, la CUP, Òmnium i Amnistia i Llibertat i també de representants d’altres entitats independentistes en la presentació del seu grup de suport Free Molina, aquest dimarts a l'auditori del Ciemen de Barcelona. Molina, exregidora de Sant Joan Despí, va ser una de les persones detingudes en el cas Volhov, l’octubre del 2020, dirigit pel magistrat de Barcelona Joaquín Aguirre, el qual va ser requerit pel seu col·lega de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón perquè li derivés la causa i els investigats de Tsunami. García-Castellón ha citat a declarar aquest dimecres, per videoconferència des d’un jutjat de Barcelona al de Madrid, set dels 10 investigats de Tsunami a l’Audiència Nacional; la majoria són a l’exili, i Marta Molina, defensada per Marina Roig, serà l’única que es presentarà al jutjat. “Soc conscient que puc anar a la presó, i a set dies que s’aprovi la llei d’amnistia”, ha afirmat Molina, que ha assegurat que “no confia en la justícia, però sí en la política”.

L'acte de suport a Marta Molina, dirigent d'ERC, s'ha convertit en un acte d'unitat independentista, aquest dimarts a Barcelona / Foto: Pau de la Calle

A la primera fila de l’acte, hi han estat Laura Borràs, presidenta de Junts; Laia Estrada, de la CUP; Oriol Junqueras, líder d’ERC que ha anunciat que deixa el càrrec temporalment; la secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta; el secretari general adjunt d'Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional, Juli Fernàndez; l’eurodiputada republicana Diana Riba, i Xavier Antich, president d’Òmnium. En acabar l’acte, l’exconseller i un dels nou presos polítics Quim Forn, i altres polítics com Albert Batet; les expresidentes del Parlament, Carme Forcadell, que també va estar a la presó per sedicióAlba Vergés s’han acostat a abraçar Molina. L'acte de suport a Molina s'ha convertit en un acte d'unitat independentista.

Marta Molina s'abraça a Oriol Junqueras, i al costat Laura Borràs, aquest dimarts / Foto: Pau de la Calle

Nous presos polítics?

Soc aquí per una decisió política. Agraeixo la feina dels companys a l’exili, però també és necessari que algú els miri als ulls i els digui que l’independentisme català no és terrorisme”, ha afirmat Marta Molina, que ha preguntat en veu alta: "L'Estat podrà suportar tenir nous presos polítics?". No ha amagat que ha passat por i "nits sense dormir", però que en el relat no hi ha res de terrorisme. "En els escorcolls de casa es van endur una urna", ha declarat i ha defensat la causa independentista.

Més de 300 signants al manifest

L’actriu Rosa Renom ha llegit el manifest de suport Tots som Marta Molina, el qual ja hi ha més de 300 persones que han signat, com ara el president Puigdemont. Un amic de Molina, en Ricard, ha presentat l’acte i ha fet un perfil d’ella, i ha assegurat: “Tots som Tsunami”. I ha convidat tothom a acompanyar-la en la declaració d'aquest dimecres al matí a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Marta Molina aplaudeix els assistents en l'acte de presentació del seu grup de suport, aquest dimarts a Barcelona / Foto: Pau de la Calle

Petició de presó

Dimecres, les acusacions particular i popular, formades per dos agents de la policia espanyola i entitats espanyolistes (Vox, Dignidad y Justicia, i Societat Civil Catalana), poden demanar l’ingrés a presó de Marta Molina, pel risc de fugida perquè la resta no s’hi presentaran. La Fiscalia segurament no ho subscriurà perquè sosté que en la causa de Tsunami no hi encaixa el delicte de terrorisme, contra el parer de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem, que ha acceptat investigar per terrorisme el president a l’exili Carles Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg.

Tres interrogatoris suspesos

Per ara, el titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional ha acceptat suspendre l’interrogatori de Josep Lluís Alay, pel seu estat de salut, demanat pel seu advocat Gonzalo Boye; la de l’empresari Oriol Soler, perquè el seu advocat, Benet Salellas, té un acte judicial anterior, i la de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, perquè el seu advocat, Iñigo Iruín, ha al·legat el mateix aquest dilluns.

El magistrat ja ha deixat clar que no permetrà cap videoconferència des de Suïssa, on són Rovira, Jesús Rodríguez, Oleguer Serra i Josep Campmajó, ni des de Colòmbia, on viu l’exconseller republicà Xavier Vendrell.  Així, tots quatre, juntament amb l'informàtic Jaume Cabaní, i l'italià Flavio Giulio Flogia, que estan en parador desconegut, haurien de comparèixer aquest dimecres per videoconferència davant del jutge García-Castellón, com Marta Molina. En el cas de Serra i Campmajó són defensats per Salellas i podrien al·legar que el seu advocat no els pot assistir a l'interrogatori, com la suspensió que li ha permès en nom de Soler. El magistrat ha registrat, aquest dimarts, els recursos dels seus advocats, però, aquests no paralitzen els interrogatoris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!