La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, ha alertat que el seu partit no farà president de la Generalitat cap candidat "a canvi de res". En una entrevista a RAC1, Rovira s'ha referit directament al candidat socialista, Salvador Illa, del que ha dit: "Esquerra no farà president Illa ara mateix, en el moment en el qual estem". A més, Rovira, ha convocat els líders territorials del partit a una reunió en el marc de les negociacions d'una possible investidura a la Presidència de la Generalitat.

La dirigent republicana ha afirmat que al seu partit no li fa por la repetició electoral i ha assegurat que la formació està sotmesa a molta pressió: "Se'ns demana assumir de nou el pes del país sense demanar res a canvi". Respecte a Salvador Illa, ha afegit: "Si vol alguna cosa ens trobarà defensant el referèndum i el finançament singular". De fet, la republicana ha subratllat que "no contribuirem a cap govern que continuï mantenint l'asfíxia econòmica". 

Trobada dels líders territorials 

La reunió dels dirigents territorials estaria enfocada a cerciorar la postura dels militants en el context d'una possible investidura del candidat socialista, Salvador Illa, així com de les negociacions per designar la Mesa del Parlament. Segons van afirmar dimecres, els republicans afrontaran "per separat" la negociació per designar la Presidència i la Mesa del Parlament i la investidura d'un nou Govern, objectius que van desvincular.

Celebració de la llei d'amnistia

Rovira ha celebrat l'aprovació de la llei d'amnistia i ha fet una crida a la possibilitat. "Hauríem de treure pit en comptes de començar a dir que quan se signa", ha afirmat reclamant positivitat després del que ha descrit com una gran victòria. "Que hem arribat on volíem i que la lluita continua? Sí, però hem de continuar amb energia positiva", ha sentenciat. 

Tanmateix, Rovira ha reconegut que la llei es trobarà moltes traves: "Ha estat una constant. El problema és que hi ha operadors jurídics que han decidit utilitzar el poder judicial per a perseguir algunes lluites". Tot i això, ha assegurat que el discurs negatiu "ens afebleix", en referència a les declaracions de l'advocat Gonzalo Boye, qui aquest divendres ha acusat el govern espanyol de maniobrar per retardar l'entrada en vigor de l'amnistia.

Canvis a ERC

Preguntada sobre el seu anunci de passar a una segona fila de la política després del congrés d'ERC, Rovira ha exposat que considera que ha acabat una etapa. "Crec que he de donar el relleu a una nova generació que vagi a ple referèndum", ha reflexionat la republicana. En referència al futur d'Oriol Junqueras, Rovira no ha entrat en detalls i ha afirmat que ha parlat amb ell, però no revelarà els detalls públicament. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!