La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha anunciat a la direcció del partit aquest dimecres que no optarà a ser reelegida en el pròxim Congrés Nacional i ha defensat donar pas a "nous lideratges" i permetre "fer una transició serena", necessària per al projecte. "Com a militant de base, i per coherència, he comunicat als companys i companyes de la direcció nacional que no em presentaré de secretària general al pròxim Congrés Nacional", ha dit en una piulada. L'anunci de Rovira ha arribat a través d'un missatge a X pocs minuts després que ERC anunciés en un comunicat que Oriol Junqueras abandonarà la presidència del partit després de les europees per decidir el seu futur. La cúpula republicana ha estat reunida més de tres hores aquest dimecres per analitzar els resultats desastrosos de les eleccions de diumenge.

 

Rovira explica que ja fa temps que havia compartit amb persones de molta confiança que "pressentia un fi d'etapa en la posició de la Secretaria General". Els motius, segons detalla, es basen en quatre aspectes. Per una banda, pel fet que porta més de 12 anys de mandat i pensa que "toca un recanvi, per radicalitat democràtica". "Ha estat una tasca infinita i apassionant; de teixir relacions i de cuidar persones, i queden molts projectes pendents".

L'encara secretària general d'ERC justifica la seva decisió també per la seva condició d'exiliada a Suïssa. "Són més de 6 anys. Més de la meitat del mandat fora del país. Reconec que la distància m'ha donat molta visió estratègica; i l'entramat internacional de Ginebra, moltes oportunitats i resultats, però ara més que mai trobo a faltar estar sobre terreny. I encara no puc tornar, perquè, juntament amb altres companys, estic injustament acusada de terrorisme".

El moment polític i els mals resultats electorals

El tercer dels motius que empenyen Rovira a fer un pas al costat és "el moment polític". Assenyala en la seva carta, publicada a X, que la llei d'amnistia ha estat "la primera gran victòria del procés de resolució del conflicte polític". En aquest sentit, afegeix, que sempre ha pensat que "la segona fase de negociació, la del referèndum, l'han d'entomar nous lideratges. Aire fresc i energia renovada". Després dels fets de l'octubre del 2017, Rovira ha volgut dedicar-se -sosté- a "buscar una nova via democràtica per aconseguir el referèndum", ja que se sentia "en deute amb la ciutadania". "Sentia que havia de contribuir a trobar una sortida a l'atzucac i continuar amb el procés d'autodeterminació passar el relleu, ara fa falta sàvia nova per aprofitar l'oportunitat". La secretària general d'ERC creu que actualment aquesta via ja existeix de forma que "ara sí que sento que puc començar a passar el relleu, ara cal saba nova per aprofitar l'oportunitat". "El moviment independentista té molt talent que hem de saber aprofitar", remarca.

A la decisió de presentar-se a la reelecció també hi ha contribuït, afirma Rovira, el fet que el cicle electoral "no ha estat per Esquerra Republicana". "Des dels mals resultats de les eleccions municipals i espanyoles estic convençuda que calen canvis. I els resultats d'aquest diumenge tornen a confirmar aquesta necessitat. A més, els resultats també constaten nous escenaris polítics després de l'etapa de presidència republicana a la Generalitat de Catalunya". ERC ha perdut aquestes darreres eleccions 13 escons, més d'un terç dels que tenia en l'anterior legislatura, situant-se com a tercera força a la cambra catalana, per darrere de Junts.

En la carta que ha publicat al seu compte de X, Rovira refusa els "lideratges messiànics" i reclama que ERC actualitzi la seva estratègia política.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!