L'endemà que cinc relators de l'ONU fessin pública la seva preocupació per les denúncies que ERC els ha fet de "represàlies" a membres del partit, la secretària general de la formació, Marta Rovira, ha celebrat aquest posicionament internacional i ha assegurat que l'independentisme està guanyant "complicitats en el relat internacional". En una resolució que és una resposta a una comunicació de Marta Rovira en què denunciava "detencions arbitràries", "persecucions judicials i polítiques" i "intimidacions" a membres d'ERC, els cinc relators consideren "preocupants les denúncies de suposat espionatge cibernètic" i "repressió econòmica", així com "molt preocupants" les denúncies de "represàlies" i "el nombre de persones ferides en el marc d'assemblees públiques i manifestacions" celebrades després de l'1-O.
En declaracions aquest dimarts a Catalunya Ràdio, Marta Rovira ha definit aquesta preocupació expressada com "un pas important perquè els relators expressen una preocupació i demanen una sèrie de coses a l'estat espanyol". La dirigent d'ERC ha explicat que treballar en l'àmbit internacional no és feina fàcil ja que "sempre hi ha factors en contra com crisis humanitàries molt més greus". A més, ha afegit, cal sumar-hi el fet que l'estat espanyol està a la llista de països que ja han fet una transició democràtica plena i, per tant, "costa molt fer entendre a la comunitat internacional" que han de seguir treballant per tal que els estats de les democràcies més avançades, "on suposadament hi hauria d'haver respecte pels drets humans, no n'hi ha".
Un posicionament inèdit
Marta Rovira ha assegurat que aquest posicionament s'ha aconseguit després d'un treball de "moltes hores, molt diàleg i moltes reunions i visites", i ha subratllat que l'independentisme cada vegada "guanya més raons i arguments al relat internacional. La dirigent independentista ha celebrat que l'informe de l'ONU demostra, un cop més, "el patró sistemàtic de la repressió espanyola", el mateix que, assegura, "hem vist fa poc amb aquesta causa del Tsunami Democràtic de la qual no teníem cap mena de coneixement".
Les diligències secretes de l'Audiència Nacional sobre el Tsunami Democràtic atribueixen el seu disseny i gestió a les formacions independentistes i apunten concretament a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i a altres càrrecs d'ERC, segons una informació publicada per El Confidencial el dilluns de la setmana passada. El titular del Jutjat d'Instrucció 6, Manuel García-Castellón, que és qui dirigeix les actuacions des de l'octubre del 2019, es basa en un informe de la Guàrdia Civil que assegura que les actuacions del Tsunami (com el bloqueig de l'aeroport del Prat i el tall de l'AP-7) no van ser fruit d'un moviment espontani de la societat civil, sinó una operació dissenyada pels partits per pressionar l'Estat i donar suport als líders independentistes.
Segons aquesta documentació, Marta Rovira, que es troba a Suïssa des del març del 2018 i que actualment només està acusada per desobediència a la causa del procés, hauria dirigit l'aparell polític del Tsunami i s'hauria encarregat de coordinar el suport de la resta de partits independentistes i del govern de Quim Torra per assegurar èxits a les convocatòries del Tsunami.