La via de la negociació és un pas que cal assumir per assolir la independència. Així ho ha assegurat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a l'inici de la Conferència Nacional del partit, que aquest cap de setmana aprova una ponència política que aposta per la via negociada amb l'estat. Mentre que el president Pere Aragonès ha fet un discurs més destinat a fer valdre la gestió dels republicans a l'hora de governar el país, Rovira ha incidit més en l'essència de la ponència, en l'aposta pel diàleg: "La taula de diàleg és un nou pols democràtic", ha reivindicat, i ha assegurat que és un pas necessari per assolir la independència.

Rovira, que porta gairebé quatre anys exiliada a Ginebra arran de l'1 d'Octubre de 2017, ha assegurat que ser republicans "vol dir seure i fer seure", i ha sostingut que avui dia es dona el context per fer seure l'estat espanyol a la taula, malgrat que a hores d'ara no hi ha data per la pròxima sessió d'aquesta eina. Sigui com sigui, ha insistit en la necessitat de confrontar democràticament les idees, i fer-ho sense por, sent conscients del poder i la força del moviment independentista: "Què ens ha de fer por? Confrontar democràticament? Si hem vingut per fer això", ha clamat Rovira, que ha dit que de totes formes no són ingenus i saben que a l'altra costat hi ha un estat demofòbic, però al qual han aconseguit fer seure: "Negociar i parlar no vol dir renunciar a res", ha insistit.

Més enllà de l'aposta pel diàleg que avalaran aquest cap de setmana les bases republicanes, Rovira ha destinat bona part del seu discurs per referir-se a l'1-O, una lliçó de "desobediència civil pacífica", i que va servir per mostrar la força de l'independentisme: "Sabem que tenim aquesta força. No ens la neguem amb debats estèrils i tàctiques partidistes", ha reclamat Rovira, en un moment en què les relacions dins l'independentisme no passen per la seva millor etapa i on les confiances estan trencades.

Repressió integrada

Rovira, que durant alguns moments de la seva intervenció s'ha emocionat agraint el suport de la gent i de la militància d'Esquerra Republicana, també ha reflexionat sobre la repressió, que ha dit que l'independentisme ja l'ha superat perquè l'ha integrat en el dia a dia de les decisions, perquè ja forma part del moviment polític. I en aquest punt ha assegurat que si l'han pogut superar és gràcies a la "solidaritat, estima, amor i pinya"

I parlant de la repressió, a parlat de la que viu ella en primera persona, quan va decidir marxar per evitar la presó. Ha assegurat que va ser un cop dur, però que va decidir anar a Ginebra "per lluitar a favor de la causa des de fora", i ha reconegut que ho va fer amb una mà al davant i una altra al darrere: "Era una forma de lluita. De seguir lluitant i caminar i defensar a fora el que és legítim". 

La Conferència

La intervenció de Rovira ha estat després de la benvinguda per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès. De fet el president republicà havia d'intervenir diumenge, però finalment ho ha fet avui per poder assistir a la conferència de presidents a La Palma. Després de les dues intervencions, la Conferència Nacional ha seguit a porta tancada amb una taula rodona sobre la resolució de conflictes, on hi havia de ponents, entre d'altres, el líder de Bildu Arnaldo Otegi. La sessió segueix després amb la votació de l'esmena a la totalitat que ha quedat viva, i que no prosperarà, segons tot indica. Així, demà els republicans aprovaran sense problema el document estratègic del partit, que vindica el diàleg amb l'estat com l'eina més útil per a la resolució del conflicte. 

El líder de Bildu, Arnaldo Otegi / Fotografia: Pau de la Calle