La secretària general d'ERC, Marta Rovira, no tornarà, per ara, a Catalunya. És la primera vegada que Rovira parla després de la reforma del Codi Penal i ho ha fet en declaracions a RAC1, on ha assegurat que no sent que hi hagi "garanties per tornar, o com a mínim per prendre la decisió de forma immediata, d'avui per demà, ni precipitada". "Hi ha molts preguntes pendents de resoldre que avui no podem respondre", ha afegit, després de qualificar "d'embolic brutal" la seva situació judicial. Segons Rovira, cal esperar a veure com la sala que va dictar la sentència de l'1-O interpreta el nou Codi Penal i recorda que ha estat 5 anys acusada de rebel·lió i només 15 dies per desobediència, a través d'una interlocutòria que "no és ferma". A més, la secretària general d'ERC es pregunta si l'Audiència Nacional té obertes causes "secretes" que l'afectin ja que, segons ha dit, ha estat víctima del cas Pegasus.
Enganxada amb Gonzalo Boye
La dirigent independentista també ha estat preguntada per les declaracions que va fer l'advocat Gonzalo Boye el passat 18 de gener que va apuntar, preguntat sobre les diferències entre Puigdemont, Comín i Ponsatí i altres exiliats com Lluís Puig i Marta Rovira, que sospitava de l'existència d'alguna mena de pacte amb la Fiscalia. "M’imagino que han acordat alguna cosa al respecte o no. Potser han dit que Marta Rovira va tenir un paper insignificant", va reflexionar.
Rovira ha lamentat les declaracions de l’advocat, que va suggerir que havia assolit un pacte amb la fiscalia, tot assenyalant que és l’única exiliada que, segons Llarena podia ser acusada de sedició a qui la fiscalia no li va canviar aquest delicte pel de desordres públics agreujats i, a diferència de Clara Ponsatí, la va deixar amb l'acusació de desobediència. "M'acusa de traïció després d'haver entregat la meva vida", ha subratllat Rovira enfadada que també ha acusat Boye d'"actuar per interessos polítics". "Està de moda desgastar ERC”, ha sentenciat.
En la mateixa línia es va expressar aquest dissabte al Congrés Nacional d'ERC a Lleida, on va apuntar que, de forma "tàctica i desgastadora", ERC està essent "àmpliament criticada". Però va recordar que la formació d'esquerres ha aconseguit la "proesa" de condicionar la legislatura espanyola, i asseure l'executiu de Pedro Sánchez a una taula de negociació "per obrir una nova confrontació democràtica". En aquest sentit, Rovira va apuntar que "d'altres" també havien tingut aquesta "força" abans, i també havien donat suport a la Moncloa, però no van portar l'executiu espanyol a cap negociació política per resoldre el conflicte.
D'altra banda, preguntada per les negociacions sobre la reforma del Codi Penal, Rovira ha admès que ha parlat amb ministres de Podem i també amb ministres europeus. No ha volgut confirmar si algun ministre de Podem ha anat físicament fins a Ginebra, però tampoc ho ha negat. En canvi, sí que ha dit clarament que no ha parlat amb cap ministre del PSOE. Segons Rovira, per una "elit espanyola", ella està "clarament vetada" per fer política i ha afegit que això forma part del "relat de la repressió".
Sobre si li agradaria presentar-se com a cap de llista d'ERC a les pròximes eleccions al Parlament, Rovira ha dit que no prendrà decisions immediates ni respecte a la seva activitat política ni tampoc respecte a la seva situació personal de retorn. "He de prendre una decisió de si presentar-me a unes eleccions que no sabem quan seran ni sabem quan tornaré? Són trampes al solitari", ha respost. A més, ha admès que fa un "cert temps" que no parla amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i ho ha atribuït a la "repressió política". Tot i així, també ha afirmat que ara mateix tenen una "visió diferent" sobre la situació i una "digestió diferent" sobre el 2017.