“Hem guanyat, això d’avui és una victòria absoluta i ho hem de celebrar. Fa massa dies que l’independentisme no celebra res, això ha de ser un doll d’energia positiva". Aquestes han estat les primeres paraules de Marta Rovira en tornar a trepitjar Catalunya, a Cantallops, on l'independentisme ha celebrat l'acte de rebuda de la secretària general d'ERC i de la resta d'exiliats que van sortir ahir de Suïssa: Ruben Wagesberg,  Jesús Rodríguez, Oleguer Serra i Josep Campmajó. Rovira ha començat el seu discurs molt emocionada de poder tornar a ser a Catalunya, només pocs dies després de saber que podria abandonar Suïssa en el moment en què el jutge García-Castellón va arxivar la causa del Tsunami. Tot i aquesta emoció inicial, el to de Rovira ha anat guanyant força i després de reivindicar aquesta victòria, també ha deixat clar que l'exili els ha fet més forts i, sobretot, més convençuts de continuar lluitant per la independència de Catalunya. 

"Hem vingut aquí per acabar la feina que vam deixar a mitges, per tornar a recomençar. Quin dia se’ns va acudir debatre d'aquesta manera que ho estem fent? Això ho hem vingut a acabar. Estem aquí carregades amb més raons que mai per arribar fins al final. Visca Catalunya, cap a la república, sense parar, infinitament, fins a la nostra llibertat i la del nostre poble!", ha exclamat la secretària general d'ERC entre aplaudiments, en un discurs ple d'emocions en què Rovira ha recordat que encara queden molts represaliats.

Eufòria, abraçades i crits 

Ha estat, així, un matí d'eufòria, abraçades i crits d'independència a Cantallops, on els exiliats de Ginebra s'han retrobat amb els seus amics i familiars. En el cas de Marta Rovira, és la primera vegada que trepitja Catalunya després de més de sis anys a Suïssa, on va marxar el març del 2018, el mateix dia en què va ser imputada per sedició pel jutge del procés. Després d'una primera abraçada amb les seves amigues de Vic, la primera persona amb qui s'ha abraçat Rovira en aquest acte quan passaven pocs minuts de les nou del matí, ha estat Oriol Junqueras. Una abraçada llarga i carregada de simbolisme, més tenint en compte el delicat moment pel qual passa el partit que han dirigit durant més d'una dècada. 

oriol junqueras i marta rovira cantallops retorn exiliats foto europa press
Marta Rovira i Oriol Junqueras, aquest divendres / Foto: Europa Press 

Cantallops, el poble de la família d'un Ruben Wagensberg que tampoc no ha amagat en cap moment la seva emoció, ha estat l'escollit per fer la rebuda de Marta Rovira i la resta d'exiliats en el seu retorn a Catalunya després de sis anys en el cas de la secretària general d'ERC a l'exili. Aquest petit poble de l'Empordà i a prop de la frontera s'ha omplert per rebre cinc persones que han hagut de viure lluny de Catalunya en els últims mesos o anys per la investigació del Tsunami (molts pensaven que Rovira podria tornar a principis del 2023, quan es va eliminar el delicte de sedició, però no ho va fer en assegurar que no tenia garanties), moltes de les quals portaven estelades. Tal com ha explicat Rovira, també hi havia persones que han conegut en els seus anys d'exili a Suïssa i que han viatjat a Catalunya per fer-los costat. 

Primeres abraçades a la Catalunya Nord 

Després d'hores de viatge des de Ginebra, d'on van sortir dijous a la tarda, a primera hora del matí d'aquest divendres, els exiliats han entrat als Països Catalans, travessant la seva porta a Salses on els esperaven unes 200 persones, entre les quals representants de tots els partits, i de les entitats amb qui s'han fos en abraçades. Amb una senyera i crits d'independència, ha estat un moment emocionant en què tant exiliats com aquells que els han anat a rebre no han pogut evitar alguna llàgrima. Entre aquestes persones hi havia Lluís Puig, un dels tres exiliats que queden, amb Carles Puigdemont i Toni Comín. 

Després de passar per Vic, la seva ciutat i on a la plaça Major encara llueix una pancarta amb la seva cara, Rovira arribarà a Barcelona per ser present a l'executiva nacional del partit i al consell nacional que se celebrarà posteriorment per resoldre l'afer dels cartells contra els germans Maragall, que han acabat d'esmitjar un partit que ja estava dividit per la crisi interna. El retorn de Rovira, que és qui dirigeix les negociacions amb el PSC per la investidura de Salvador Illa, podrien ser un bàlsam inesperat pel partit fa només una setmana i que ajudi a reconduir la situació. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!