La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha sortit al pas de la polèmica sobre els cartells contra els germans Maragall abans de la campanya de les eleccions municipals, que situen l'aparell d'ERC rere el cas. Rovira ha assegurat que s'ha obert un expedient al canal ètic de la formació i les persones responsables ja treballen en la qüestió i, si és necessari, s'aplicaran "les sancions corresponents del codi de conducta". En una publicació a X, la republicana ha afirmat que "el sistema de garanties és imparcial i independent de la direcció". En referència a la "crisi interna" a ERC, que s'especula des de fa setmanes i els divideix en dos sectors: els partidaris d'Oriol Junqueras i els de Marta Rovira. La secretària general ha deixat clar que "això no va de sectors perquè a Esquerra no n'hi ha. El rovirisme no existeix".

Rovira, que ja va anunciar que no optarà a la reelecció com a secretària general d'ERC, ha defensat que la seva feina fins al Congrés Nacional —que se celebrarà el 30 de novembre— "és garantir les condicions de democràcia interna perquè tothom pugui opinar, participar i decidir en termes d’igualtat". I ha conclòs "som republicans". 

Cartells contra els germans Maragall

Els cartells amb el lema 'Fora l'Alzheimer de Barcelona' que van aparèixer en la precampanya de les eleccions municipals del 2023 van sortir de les files d'ERC, segons va desvelar aquest dilluns el diari Ara. El rotatiu català ha apuntat que un militant d'ERC de l'Anoia va encarregar a tres joves d'Igualada que pengessin els cartells i va presentar les factures als responsables de comunicació del partit. Els joves van ser investigats i citats a declarar, però no van dir qui els havia contractat. Els cartells es van penjar davant d'algunes seus del partit i després es va activar una campanya de victimització per treure profit d'aquest atac de falsa bandera. Segons el diari, les factures les van enviar a l'empresa Relevance perquè les pagués. Es tracta d'una empresa del món del màrqueting digital i que des de fa vuit anys és habitual en les campanyes electorals del partit. La investigació apunta que alguns membres d'ERC eren coneixedors de la campanya, entre ells Sergi Sabrià —aleshores era director de l'oficina d'estratègia i comunicació del president, Pere Aragonès—, i el llavors vicesecretari de comunicació d’Esquerra, Marc Colomer. 

Gairebé 24 hores després de sortir a la llum la notícia, el principal implicat, Ernest Maragall, va publicar una carta a les seves xarxes socials on ha assenyalat al cap de Comunicació, Tolo Moya, com a responsable: “Ben aviat va quedar clar que l’aleshores director de Comunicació del partit era la persona que n’havia tingut la responsabilitat des del punt de vista orgànic”. Maragall ha afirmat que un cop va ser coneixedor d’aquestes circumstàncies va tenir una "barreja d’astorament i malestar profund, incapaç d’entendre quin sentit podia tenir, quins objectius perseguia o qui havia pogut prendre una iniciativa d’aquell tipus".

Després de l'assenyalament de Maragall, Tolo Moya també ha volgut dir la seva i ha insinuat que hi ha una trama més enllà dels cartells sobre l'Alzheimer dels germans Ernest i Pasqual Maragall. En unes declaracions remeses a RAC1, ha reclamat una "investigació" per poder "exposar les proves que demostren qui és l'ideòleg de tot aquest grup, de com funcionava i de fins on arribava el coneixement de tot això". En aquest sentit, Moya ho ha situat més enllà dels cartells: "Això va de qui va muntar aquesta trama i de com actuen quan se n'assabenten".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!