"Només amb aquesta reforma, avui no podria tornar a Catalunya amb garanties". Així de contundent s'ha mostrat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés aquest dijous en una entrevista a La Sexta, que el seu partit i Unidas Podemos registrarien aquest divendres al Congrés dels Diputats una proposició de llei per a reformar el delicte de sedició, que es convertirà en "desordres públics agreujats".
🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
A través d'un fil de Twitter, Rovira ha parlat sobre aquest anunci i ha afirmat que "quan la supressió de la sedició tingui lloc, podrem dir que és positiva perquè s'elimina un supòsit del Codi Penal que ha estat utilitzat, i mal utilitzat, en contra nostra". Rovira ha celebrat les reformes que "dificultin l’aplicació arbitrària" del Codi Penal o que sigui "perjudicial" per a la pluralitat i la dissidència política.
Objectiu final: l'amnistia
Marta Rovira ha defensat que treballar democràticament per aconseguir la independència de Catalunya "no pot ser mai un delicte ni objecte de repressió política". A més, ha celebrat que la derogació és una "bona notícia" per al conjunt de l'independentisme, "el d'avui i el de demà". Amb tot, la secretària general ha reiterat que el seu objectiu final i el de la seva formació és "l’amnistia per a tothom qui té una causa oberta en relació amb l’1-O, i la resolució del conflicte polític mitjançant un referèndum".
Pedro Sánchez en l'entrevista al programa Al Rojo Vivo va parlar precisament sobre l'amnistia, i per desmarcar-se d'ERC, va recordar que "des de l'independentisme es demana l'amnistia, no la reforma del delicte de sedició, i això no té cabuda dins la nostra Constitució". "És un delicte que es va redactar l'any 1822, quan a Espanya es produïen alçaments militars", va subratllar per reforçar amb autoritat el seu argumentari.
Pas en la desjudicialització
Pedro Sánchez i ERC han pactat la derogació del delicte de sedició, que se substituirà pel de "desordres públics agreujats". Des de Palau, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també va reaccionar immediatament aquest anunci de Sánchez. "L'eliminació del delicte de sedició és un pas indispensable en la desjudicialització". A través d'un missatge a Twitter, Aragonès va afegir "continuem treballant per acabar completament amb la repressió i poder votar en un referèndum. Per resoldre el conflicte polític i per la llibertat". El president d'ERC, Oriol Junqueras, també va parlar sobre aquest anunci assegurant que "avançar en la desjudicialització sempre és positiu", perquè aporta justícia allà on hi ha injustícia. "Per això, els republicans i republicanes celebrem l'eliminació de la sedició. I seguirem treballant la via de la negociació política per assolir l'amnistia i l'autodeterminació", concloïa Junqueras a Twitter.
Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha valorat que la "derogació" del delicte de sedició era "imprescindible" i ha estat possible "gràcies al diàleg". "Però la feina no s'ha acabat. Seguim!!!", ha afegit. Al seu torn, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha reiterat que la derogació del delicte de sedició és "important per acabar amb la judicialització del conflicte amb l’Estat". "Un pas que no hagués estat possible sense la negociació. Continuem treballant per l’amnistia i l’autodeterminació". El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha afegit: "Quan la política útil funciona".