La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, subscriu el contingut del manifest signat per gairebé 700 militants d'ERC per instar a una "renovació de la cúpula". Enmig del degoteig d'informacions sobre una presumpta guerra interna a la formació, Rovira ho ha negat i ha assegurat que el contingut del manifest "és molt assumible" per qualsevol membre del partit, ja que, segons ha assenyalat, demana que es tracti millor la base, una reflexió profunda i una entrada d'aire fresc. Diversos consellers del Govern i grans espases d'ERC han signat el manifest, però, en canvi, el nom de la secretària general no hi apareix. En una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio ha explicat que no ho ha fet perquè la seva funció és representar el partit "he de posar els interessos del partit per sobre dels meus". Tanmateix, ha mostrat el seu suport al contingut de l'escrit i ha autoritzat a posar el seu nom "hi poden posar el meu nom, com a militant de base. No l'he signat perquè represento l'organització. Però subscric el que diu". En aquest sentit, s'ha compromès amb la militància republicana a fer una renovació del partit des d'aquest moment fins al consell nacional que se celebrarà a finals de novembre.

Guerra interna a ERC

L'impuls del manifest signat per la militància s'ha atribuït a Marta Rovira o al "seu entorn". La secretària general ha negat que sigui la instigadora "de res", tot i que ha defensat que en el text consten les idees que ha defensat d'ençà que va arribar a la militància d'ERC fa més de 20 anys. A més, ha explicat la manera com es va assabentar que s'estava preparant el text, segons ha detallat el diumenge li van trucar per informar-la que s'estava organitzant aquest moviment "vaig pensar que era positiu i que no podia aturar-ho perquè l'organització necessita renovar-se", ha assegurat. El manifest posa èmfasi en la necessitat de fer canvis a la cúpula del partit i "d'aire fresc", preguntada sobre si sent interpel·lada pel manifest ha reconegut que ella mateixa el podria signar. En aquest sentit, ha recordat que després de les eleccions catalanes ja va anunciar que deixaria el càrrec, "he de passar el relleu, almenys en la secretaria general. Crec que ERC mereix una persona que pugui fer territori". 

Preguntada sobre la necessitat que Oriol Junqueras faci un pas al costat, Rovira ha defensat que el manifest "no va de confrontar persones, va d'invertir en el projecte i saber que ha de fer ERC per tornar a liderar el país". Tanmateix, ha evitat pronunciar-se sobre la continuïtat de Junqueras "la seva opinió l'ha de donar ell". Sobre la possibilitat que Junqueras fos el candidat d'ERC a presidir la Generalitat, Rovira ha assegurat que "tant de bo, perquè voldrà dir que la llei d'amnistia té els efectes que perseguim fa 5 anys". Durant els darrers dies s'ha posat de manifest els dos posicionaments que hi ha al partit, tot i que Rovira ha negat aquestes informacions "hem treballat junts durant 15 anys, tenim una relació personal i professional forjada". Amb tot, ha explicat que durant tots aquest any han tingut un posicionament diferents en moltes qüestions, i la discrepància actual "que no discussió" és que Rovira ha decidit fer un pas al costat "tinc ganes de passar el relleu i ajudar a noves generacions d'independentistes. Vull assumir els mals resultats electorals", ha explicat. I, en canvi, Oriol Junqueras té ganes de continuar, "la seva decisió és legítima igual que la meva", ha apuntat. 

Repetició electoral

Rovira també ha parlat sobre els pactes per investir un president de la Generalitat després de les eleccions del 12-M. En aquest sentit, la secretària general d'ERC ha assegurat que el seu partit està preparat per a una repetició electoral i ha avisat que si arriba aquest escenari serà "responsabilitat" del PSC i Junts, que són els qui s'han de "moure". "El candidat el tinc al cap, però no el diré", ha afegit. Pel que fa a les negociacions que s'han obert, Rovira ha avisat que no pot haver-hi un acord de "bones intencions" perquè la gent ja no fia més a ERC. "Hem perdut vots i suports perquè ens hem refiat massa del PSOE i del PSC. Nosaltres no tenim més crèdit", ha dit. Rovira ha afegit que ERC "no té pressa" però també ha alertat que o els que han guanyat les eleccions "espavilen" o portaran el país a una repetició electoral.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!