Esquerra ja demanava a crits la dimissió de la presidenta Laura Borràs només en la seva etapa com a imputada. Amb la confirmació del càstig que demana la fiscalia, les reaccions s'intensifiquen. Primer va ser una altra expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui creia convenient el pas al costat de Borràs; posteriorment el mateix president Pere Aragonès.
L'última i la més contundent en les seves declaracions ha estat la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta: "Creiem que hauria de valorar-ho, les suposades acusacions que té a sobre és probable que portin afrontar un judici que s'acabarà de concretar i en aquest sentit, la presidenta Borràs no és només una diputada o responsable d'un partit sinó presidenta del Parlament i té una gran responsabilitat ha de decidir com afrontar la seva causa i tenint en compte que no pot arrossegar, malmetre la imatge del Parlament de Catalunya. Ha de ser la primera servidora pública en garantir i preservar la dignitat de la institució i per tant hauria de fer aquesta reflexió a l'hora de decidir com afronta la seva causa judicial", en declaracions a Ser Catalunya.
🔴"@LauraBorras hauria de valorar fer un pas al costat"
— Aquí Catalunya (@AquiCatalunya) July 14, 2022
La portaveu d'@Esquerra_ERC, @martavilaltat, creu que Borràs no pot arrossegar i malmetre la imatge del @parlamentcat"
▶️Escolta-la en directe: https://t.co/LD5NkfjZ88 pic.twitter.com/Kajme3XmW1
Noves desavinences
Vilalta ho ha dit en paral·lel a la confirmació de la pitjor notícia que podria rebre Borràs. La fiscalia demana que la presidenta del Parlament Laura Borràs sigui condemnada a 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017, segons l’escrit d’acusació presentat aquest dijous davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En concret, s’acusa Borràs per haver adjudicat 18 contractes menors sense concurs (és a dir, a dit), que sumen uns 309.000 euros, sobre la programació i manteniment del portal web de la Institució al seu amic Isaías Herrero, a qui la fiscalia també demana presó. També és acusat un amic d’Herrero, Andreu Puig, mentre el funcionari de la Institució Roger Espar, que va declarar que va actuar sota les ordres de Borràs, al final no és acusat.
El desenllaç de la presidenta podria marcar el darrer xoc entre socis del Govern de la Generalitat que acumulen punts de fricció en diferents fronts. Un altre que Vilalta ha subratllat és el cas omís que ha fet Junts de la taula de diàleg. Vilalta no ha pogut negar la realitat: "La taula no ha sortit com esperàvem". Però, a la vegada, ha posat l'ull cap a Junts abans que el PSOE de Pedro Sánchez: "Que Junts per Catalunya no se sumi a la taula de diàleg no ajuda, s'ha d'aprofitar aquest procés de negociació que posar pals a les rodes que l'única cosa que fa és debilitar l'independentisme. Des de La Moncloa reconeixen el canvi discursiu i de relacions amb Catalunya, això ja és un fet que cal tenir en comptem".
Per no entrar en la comparativa de qui Esquerra considera que és el seu etern rival, Vilalta ha definit de "diferències substancials" que tenen amb Junts i "d'adversari" permanent per l'independentisme la figura, com a concepte, de l'Estat espanyol. Precisament, sobre les clavegueres de l'Estat, els àudios de l'excomissari corrupte de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, la portaveu republicana ha reclamat: "S'ha de fer net, un estat de dret no pot aguantar-se sobre uns peus de fang tant insostenibles com són aquestes converses"