La secretària general d'ERC, Marta Vilalta, ha donat la seva opinió sobre el debat que es viu a ERC els darrers dies després de l'aparició d'un manifest, que ja han signat més de 800 càrrecs d'ERC, que demana una renovació general del partit. “Toca una renovació. S'ha de fer des de la generositat. Des del lideratge col·lectiu, construir una nova etapa que passi per nous lideratges”, ha indicat en una entrevista d'aquest dijous a La 2 i Ràdio 4. Vilalta ha afegit que és “injust reduir el debat a Junqueras sí, Junqueras no”.

“No ens volem desfer del capital polític de ningú”

La dirigent d'ERC ha sostingut que quan es parla de renovació es fa referència a un canvi en els lideratges, però també a “repensar l'estratègia” del partit i actualitzar-la, a més de repensar com reconstruir el partit per tornar a connectar amb les bases i la ciutadania i, així, impulsar la mobilització, en les seves paraules. En preguntar-li per l'expresident d'ERC Oriol Junqueras, ha defensat que el manifest, el qual ha assegurat que subscriu, no pretén desfer-se del capital polític de ningú, textualment, si bé ha defensat un canvi de cara de la cúpula republicana: “La millor contribució que podem fer és entendre que hem d'ajudar a reconstruir el partit des d'una nova etapa assumida per nous lideratges”.

Un acord per investir Illa ha de “pivotar” sobre el finançament

Vilalta ha replicat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que qualsevol acord d'investidura ha de “pivotar” sobre el finançament. “Necessitem fets i passos ferms”, ha afegit per després remarcar que el nou model ha de suposar “canviar les regles del joc”. L'acord entre ERC i PSOE per a la investidura de Sánchez inclou negociar el finançament, però Vilalta defensa que cal anar més enllà i que ERC no es conformarà amb “declaracions d'intencions”. “No ens valen ni bones intencions ni xantatges de o ens votes o repetició electoral. Volem evitar eleccions, però només serà en base d'un bon acord”, ha avisat.

La proposta dels socialistes és desplegar el consorci tributari que estableix l'Estatut, però Vilalta replica que Catalunya ha de sortir del règim comú del sistema de finançament. “Si no som capaços de recaptar tots els impostos i si no canvien les regles de joc, és igual que hi hagi un consorci”, ha afegit. Tot i admetre que la seva proposta és “molt ambiciosa”, Vilalta creu que es poden fer “passos ferms” per anar cap a aquesta direcció i que això és el que volen negociar en el marc d'una eventual investidura d'Illa.

No a una llista única amb Junts

La també portaveu d'ERC creu que els partits que parlen de noves eleccions són “irresponsables” i ha deixat clar que els republicans no tenen intenció de fer cap llista única amb Junts de cara a una eventual repetició electoral. En comptes de parlar de fórmules per anar a eleccions, Vilalta ha defensat que s'ha de parlar de propostes i acords. Pel que fa a possibles pactes, no ha descartat un acord entre PSC i Junts tot assenyalant que l'anomenada “sociovergència” ha estat la “tònica dominant” de la passada legislatura en diversos temes. El que sí que ha descartat “gairebé” al 100% és que ERC entri a formar part del pròxim Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!