La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha encoratjat el Jovent Republicà, que aquest dilluns celebra un consell nacional per decidir el sentit del vot de la diputada Mar Besses en la investidura de Salvador Illa, que prengui una decisió amb la "màxima responsabilitat i sentit de país", malgrat mostrar "tot el respecte" cap als seus processos interns. "Segur que faran el millor que creguin i el millor per a Catalunya", ha reblat. Així ho ha expressat aquest dissabte en una entrevista a RAC1, en la qual ha fet una valoració de l'escenari que obre l'aval de les bases republicanes a l'acord ERC-PSC. Vilalta ha reconegut que el resultat de la consulta interna va ser "ajustat", però ha descartat que això es tradueixi en una divisió al partit perquè considera que no han estat uns vots pel sí o pel no "nítids i rotunds", sinó que hi ha "molts matisos i neguits sobre la taula".

Vilalta ha explicat que al llarg d'aquesta setmana de debat intern, la direcció d'ERC ha constatat a les assemblees dues qüestions. En primer lloc, que el preacord pactat amb el PSC tenia un "contingut molt satisfactori" i en segon terme, que hi havia una "desconfiança" cap a un PSC que ERC considera "molt allunyat" del partit que havia estat en el passat. "Aquesta distància i desconfiança pesava molt en el sentit del vot", ha admès, i per això ha justificat que l'aval és un "sí vigilant i exigent", tal com va afirmar aquest divendres la secretària general del partit, Marta Rovira. En aquest sentit, ha defensat que els escons al Parlament i al Congrés dels Diputats serviran per fer aquesta vigilància, ja que "són necessaris per conformar majories". També ha destacat els "mecanismes de verificació internacional". 

 Marta Vilalta nega que sigui la fi del procés: "Aquí no s'acaba res"

Vilalta ha reconegut que Catalunya inicia un "nou cicle polític", una etapa que considera que es va iniciar el 12-M, quan la ciutadania va votar i l'independentisme va perdre la majoria. "Comença un nou cicle on necessàriament s'han hagut de conformar noves majories, però aquí no acaba res", ha advertit. Vilalta ha assegurat que la independència continua sent la prioritat d'ERC, i ha defensat que l'acord signat amb el PSC està al servei d'aquest objectiu. 

Pel que fa al retorn de Puigdemont, Vilalta ha dit que ERC estarà "al seu costat", però ha explicat que des del partit els agradaria que pogués tornar "amb totes les garanties de llibertat", com ho va poder fer la mateixa Rovira. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!