L’excomissari en cap de la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional Marcelino Martín-Blas ha assegurat aquest dijous que la denominada operació Catalunya en realitat es deia Projecte Barna i va ser iniciada el novembre del 2012 per l’aleshores presidenta del PP català Alícia Sánchez-Camacho i el comissari José Manuel Villarejo. Consistia a desprestigiar els dirigents de CiU Jordi Pujol, Artur Mas i Felip Puig fent un informe dient que tenien comptes bancaris ocults a Liechtenstein. Era just abans de les eleccions al Parlament del novembre del 2012, en les que CiU va apostar pel dret a decidir i va virar cap a l’independentisme. Per això, es volia desprestigiar els seus líders, ha dit a Catalunya Ràdio.
Membres de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) van fer un informe sense segell ni signatura on apuntaven a aquests falsos comptes ocults, informe que va publicar el diari El Mundo pocs dies abans de les eleccions. Martín-Blas ha dit que l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va encarregar que s’investigués qui havia fet l’informe i ho va fer Afers Interns. Aquesta unitat va fer un informe assegurant que les afirmacions del primer informe eren falses, però no van descobrir qui l’havia fet.
Es volia mantenir gent al marge
No obstant, anys després, i en el marc d’enormes disputes internes dins la Policia Nacional per aquesta operació i altres polèmiques, li va arribar una gravació d’àudio de Villarejo amb Sánchez-Camacho durant aquelles dates. Parlaven sobre la publicació de l’informe apòcrif en diversos mitjans de comunicació, i semblava que ho sabia l’aleshores secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. En canvi, no volien que ho sabés el ministre Fernández Díaz, ni la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, que controlava el CNI, ni el director adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino. Malgrat això, en una gravació del desembre següent, es demostra que Fernández Díaz ja coneix la qüestió, tot i que se’n volia desentendre. Martín-Blas ha assegurat que no sap qui va impulsar la investigació fraudulenta.
"Sal i pebre"
No és la primera vegada que Martín-Blas parla de l'operació Catalunya. "Algú va posar sal i pebre a l'informe apòcrif de la UDEF", va assegurar l'excomissari i excap d'Afers Interns de la policia espanyola, en una compareixença a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya al Parlament el juliol de 2017. L'excomissari no va resoldre qui va ser aquest "algú" que va posar "sal i pebre" en aquell suposat informe de la UDEF, malgrat que subordinats seus van investigar-ho durant tres o quatre mesos. El responsable d'allò, si hagués estat trobat, hauria estat "detingut", va declarar el policia jubilat en la seva compareixença. Martín-Blas va reconèixer que aquell informe era un "nyap", que va ser elaborat de forma molt "matussera". No creia que fos la policia, perquè "la policia no fa aquestes coses".