Amadeo Martínez Inglés, coronel de l’exèrcit espanyol expulsat l’any 1990 i vinculat als moviments d’esquerra i republicans, dóna credibilitat a les amenaces que en el seu dia va revelar Marta Rovira, número dos d’ERC a les llistes del 21-D, segons les quals el Govern espanyol hauria assegurat que hi hauria “morts al carrer” si es proclamava la independència i apunta com a responsables el president Mariano Rajoy i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.
En un article publicat al blog Unidad Cívica por la República i titulat ‘El nudo gordiano catalán’, afirma que el Govern espanyol va desplegar tècniques de guerra psicològica amb l’objectiu d’evitar el referèndum de l’1 d’Octubre i que, després de l’evident fracàs en l’intent de frenar la votació, va elevar el nivell de les seves amenaces amb una més que possible intervenció militar.
En el seu text, Martínez Inglés recorda que el 17 de novembre passat, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, es va referir per primer cop a les amenaces de morts, tot assegurant que “no va mentir”, però afegeix que les amenaces de l’executiu Rajoy “formaven part de tot un operatiu secret”, posat en marxa “molt abans de l’1-O” i amb la possibilitat d’arribar a la “màxima virulència” en cas que s’intentés fer efectiva la independència “a nivell nacional i internacional, amb mobilitzacions massives al carrer i ocupació de punts sensibles de tot Catalunya a càrrec d’efectius dels Mossos o piquets operatius de la CUP”.
Planificació amb tot detall
El coronel assegura que les amenaces a què es va referir Rovira “van existir i es van planificar amb tot detall en àmbits de la vicepresidència del Govern amb l’oportuna ajuda i assessorament d’especialistes en guerra psicològica”, els quals van desplegar un “operatiu secret per enfonsar la moral dels polítics catalans”.
En aquest desplegament s’inclourien els moviments de tropes previs a l’1-O i sobretot l’enviament de milers de policies espanyols, en una “ridícula i mal planificada operació de trasllat”, a més de persistents declaracions sobre el paper de l’exèrcit a Catalunya.
Aquesta campanya entraria en una segona fase després de la “pèrdua de papers” de Soraya Sáenz de Santamaría “quan va tenir constància de l’èxit de l'aposta sobiranista en l’estira i arronsa de les urnes i les paperetes”, cosa que va provocar el “pànic institucional” a l’executiu de Mariano Rajoy.
Un cop arribat a aquest punt, segons Martinez Inglés van créixer les amenaces i advertències “fins a extrems increïbles”. “Vostè va amenaçar tot el que va voler i més, senyor Rajoy”, continua el coronel, per recordar que si els va "sortir bé la jugada" és perquè els seus “oponents”, els independentistes, “no estaven disposats a lluitar i morir pels seus ideals”.