Novetats després de les diferències entre el Suprem i l'Advocacia de l'Estat sobre les euroordres contra els polítics independentistes. Quan el TGUE va rebutjar el mes de juliol retornar a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí la immunitat com a europarlamentaris, un dels arguments determinants que va utilitzar va ser el de l’advocada de l’estat espanyol, que havia advertit que cap tribunal de la UE podia executar les euroordres fins que el Tribunal de Justícia de Luxemburg s’hagués pronunciat sobre les qüestions prejudicials que va plantejar el jutge Pablo Llarena. La responsable d’aquell informe va ser l’advocada de l’Estat responsable davant del TJUE, que depenia del Ministeri d’Exteriors, i agent del Regne d’Espanya, Sonsoles Centeno.

Llarena havia plantejat el mes de maig unes qüestions al tribunal de Luxemburg sobre la decisió de Bèlgica de no extradir Lluís Puig i l'advocada de l'Estat advertia que mentre la cort europea no hi donés resposta, tot el procediment quedava suspès. L’argument que ella havia exposat va ser també el que va esgrimir el tribunal de Sàsser per deixar en llibertat Carles Puigdemont a finals de setembre. Mentre hi hagi una qüestió prejudicial pendent de resoldre, el procediment de les euroordres queda en suspens. Això no obstant, aquest posicionament va ser contradit pel Tribunal Suprem, que va assegurar des del mateix moment en què es va conèixer la detenció de Puigdemont que les euroordres seguien vigents.

Des del Suprem no es va dubtar a assenyalar l'informe de l'advocada de l'Estat com a responsable de la decisió del tribunal de l’Alguer de deixar Puigdemont en llibertat i diferents mitjans espanyols van arribar a culpar Centeno d’haver comès un “error” que va permetre la posada en llibertat de Puigdemont a Sàsser.

Dos mesos després d'aquella tempesta, Sonsoles Centeno passarà a treballar per a un bufet privat. Segons informa El Confidencial, la lletrada s’ha agafat una excedència de la seva feina com a advocada de l’Estat i passarà a treballar en qualitat de sòcia per al nou despatx que obrirà la firma d'advocats Pérez-Llorca l’any vinent a Brussel·les.

El bufet ha destacat amb una nota de premsa que Centeno té un profund coneixement de les institucions europees, atès que, entre altres responsabilitats, va ser lletrada del Tribunal General de la UE i consellera jurídica de la Representació Permanent d’Espanya davant de la UE a Brussel·les.

No obstant això, Centeno, després d’haver estat objecte de les ires del Suprem, dedicarà a partir d’ara la seva expertesa a un bufet privat.

 

A la imatge principal, el Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg / ACN