Famílies, estudiants, grups d'amics jubilats, nens... En definitiva, milers de persones, de totes les edats i condicions, han decidit aquest dimecres aturar la seva rutina i participar en les Marxes per la Llibertat, organitzades per l'ANC i Òmnium, com a resposta a la sentència. Des de Girona, fins a 7.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra, han sortit de la plaça 1 d'octubre en direcció Barcelona, on arribaran divendres per sumar-se a la vaga general. La primera parada la faran a Sils, on dinaran, i a la tarda seguiran fins a Malgrat.
Contra una sentència "injusta" i "vergonyosa"
A tots els mou una sentència contra els presos que consideren "injusta" i una "vergonya". Així ho explica l'Àngel de Girona, que assegura que davant la "ignomínia" cal que la ciutadania es "rebel·li contra un estat putrefacte i a la deriva". Creu que totes les mobilitzacions pacífiques serveixen per aconseguir una negociació i que "la força de la gent és imparable". Avui anirà fins a Malgrat i demà ja veurà si continua perquè, avisa, també ha d'anar a treballar i té altres obligacions.
La Núria de Capmany, en canvi, ha pogut venir perquè està de baixa de maternitat. Ho ha fet acompanyada de la seva filla de només quatre mesos i un bon grup d'amics que l'ajuden amb la criatura i el cotxet. També l'Eva, que ha baixat amb un grup d'amics d'Olot, s'ha sumat a la marxa per continuar el que veu com una "gota malaia" de l'independentisme. En el seu cas, en l'estar jubilada, s'ho ha pogut combinar amb més facilitat. Farà camí fins a Sils i, si el cos aguanta, divendres mirarà de sumar-se a l'últim tram.
Altres en canvi, com aquest ciclista de Banyoles, s'han demanat festa de la feina per participar-hi:
Afectacions a les principals vies del país
Durant el primer tram, fins a Sils, s'han tallat les principals vies del país, com l'AP-7, l'A-2 i la N-II, i han deixat imatges inèdites de les autopistes i carreteres plenes de gent i de peatges oberts. La marxa, que només tallava la via en direcció Barcelona, ha propiciat que un bon nombre de camions i altres vehicles que passaven pel sentit contrari els fessin saber el seu suport fent sonar el clàxon.
Els tractors també participen de la reivindicació
Han fet el trajecte escortats per una quinzena de tractors i algunes autocaravanes que s'han volgut sumar a la reivindicació. Un d'ells és en Martí, que explica que amb un grup de pagesos de la zona de Banyoles han decidit participar de la marxa per denunciar "la injustícia" que considera que viu Catalunya, especialment després de la sentència, que reconeix que ha viscut amb "ràbia". "És com si haguessin tocat un dels nostres", afegeix.
Aquesta no és l'única vegada que es manifesta pel procés, ja ho va fer per l'1 d'octubre quan va conduir el tractor fins a Barcelona i assegura que ho seguirà fent: "sempre ens hem sumat a les marxes i divendres farem vaga, com toca".
La de Girona és només una de les cinc marxes que han començat aquest dimecres. També han sortit columnes amb milers de manifestants des de Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona. Tots ells es trobaran aquest divendres a l'emblemàtic passeig de Gràcia de Barcalona, on se sumaran a la manifestació organitzada per la Intersindical, i a la que també se sumarà una sisena columna organitzada pels CDR que sortirà de Castelldefels.
Torra s'afegeix a la marxa
A la de la capital Gironina també hi ha participat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, la diputada d'ERC Anna Caula i la germana de la consellera Dolors Bassa, Montse Bassa. Més tard, s'hi ha sumat el president de la Generalitat, Quim Torra. En altres poblacions també hi ha hagut presència d'altres diputats de JxCat i ERC i de familiars dels presos.