L'exconseller d'Economia amb el Govern d'Artur Mas, Andreu Mas-Colell, ha instat Esquerra Republicana i els Comuns a donar suport a una possible investidura del presidenciable del PSC, Salvador Illa, per evitar una repetició electoral. “ERC hauria de fugir d’aquesta opció i, per tant, avui, espero una presidència d'Illa amb els vots positius d’ERC i Comuns. Amb ERC fora del govern i potser Comuns dintre”, ha dit l'economista en un article d'opinió a La Vanguardia. Mas-Colell vol evitar, de totes totes, una repetició electoral i apunta que el suport dels republicans i els comuns als socialistes seria el més lògic, sense “emocions o mals càlculs”. Tot i això, l'exconseller d'Economia avisa que, d'emocions i càlculs, la història de Catalunya “n'està farcida”. 

Andreu Mas-Colell va donar suport al president de la Generalitat en funcions i aleshores candidat d'ERC, Pere Aragonès, durant la campanya electoral del 12-M. En una conferència al Fòrum Europa, l'exconseller va elogiar el “tarannà” d'Aragonès. Precisament, Mas-Colell avisa en aquest article d'opinió que “la crisi d'ERC pot induir Junts a afavorir noves eleccions”. En aquest context, considera que una Generalitat de Salvador Illa comptarà d'entrada amb la “bona disposició dels sectors econòmics i socials —l’hagin votat o no— que consideren essencial el progrés econòmic de Catalunya”. 

La condonació del deute i el traspàs de Rodalies

L'exconseller en el Govern d'Artur Mas apunta que un possible acord entre el PSC i Esquerra Republicana “hauria d'incorporar” els acords econòmics dels republicans per a la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, entre els quals hi havia la condonació del deute de 15.000 milions de Catalunya amb el Fons de Liquidació Autonòmic (FLA), el traspàs de Rodalies a una empresa mixta cogovernada entre la Generalitat i el govern espanyol i el traspàs de fons de coordinació en investigació. 

Alhora, també creu que hauria de tirar endavant un nou finançament autonòmic, sobre el qual ha donat suport a la proposta del PSC de desplegar el consorci tributari previst a l'Estatut, el qual creu que “pot construir una autèntica agència tributària, proveïda de totes les facultats decisòries o informatives que corresponen”. Així mateix, ha reivindicat el programa del PSC per a les eleccions del 12-M i cita els 4.000 habitatges públics anuals que proposa o el Pla d’Inversions Universitàries de 100 milions d’euros anuals. Mas-Colell també creu que “caldria esperar una presidència implantada amb vots d’ERC que ressonés amb la sensibilitat d’ERC en temes d’autogovern, de llengua, de cultura o d’economia”.

Precisament, el presidenciable socialista, Salvador Illa, s'ha pronunciat a les paraules de l'exconseller d'Economia en una entrevista a RAC1 aquest dimarts. Illa ha agraït les paraules de Mas-Colell, a qui ha elogiat per ser una persona que “parla clar”. De fet, Illa s'ha compromès a tirar endavant amb la condonació del deute de Catalunya amb el FLA i a seguir amb el traspàs de Rodalies cap a una empresa mixta entre la Generalitat i l'Estat perquè “són uns bons acords”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!