L'endemà de conèixer la fiança de més de 2,8 milions d'euros que li imposava el Tribunal de Comptes per presumptes irregularitats en la despesa destinada a acció exterior, Andreu Mas-Colell ha concedit una entrevista a El món a RAC1 i ha titllat de "venjança política" la persecució del màxim òrgan fiscalitzador de l'Estat. Per a l'exconseller d'Economia, el Tribunal de Comptes aplica "un concepte de justícia pervers" perquè assegura que "si no hi hagués hagut l'1 d'octubre, els fets que ens atribueixen del 2011 al 2015 es veurien diferents" i per això considera que es tracta d'una decisió "política".
En aquesta línia, Andreu Mas-Colell ha volgut recordar que "es diu Tribunal de Comptes, però no és un tribunal perquè té una jurisdicció especial" i que l'òrgan reclama 5,4 milions d'euros "sense que cap jutge hagi avaluat el procediment". Per això, l'economista confia que la història sigui "diferent quan entri al sistema judicial" i, si no funciona aquesta via, "caldrà arribar a Europa". Mas-Colell ha precisat, a més, que "personalment" no va rebre cap avís del Tribunal Constitucional o del Suprem sobre les despeses de la Generalitat a l'exterior que investiga el Tribunal de Comptes.
La resposta a les reclamacions milionàries
Preguntat per l'impacte que tindrà la quantitat milionària que el Tribunal de Comptes li demana, Andreu Mas-Colell ha explicat que estima que "la casa segur que me l'embarguen" i que "la pensió està amenaçada". Ara bé, l'exconseller afirma que "a curt termini cal un pont i una solució per parar el primer cop" que s'ha d'aplicar en els propers 15 dies. En aquest sentit, ha fet referència a crèdits i préstecs bancaris i espera que "hi hagi garanties" per aturar aquest primer impacte.
En referència a les caixes i fons de solidaritat, Mas-Colell ha dit que "s'hi suma" però també ha asseverat que "probablement, no serà suficient". Per això, ha parlat d'avals bancaris, tot i que no ha volgut precisar si aquests podrien ser coberts per organismes com l'Institut Català de Finances, entitat financera de la Generalitat.
L'economista també s'ha mostrat molt "agraït" pels nombrosos suports que ha rebut a escala internacional per part d'organismes acadèmics o fins a una trentena de premis Nobel: "Em sento extremadament reconfortat pels missatges rebuts, això et fa sentir molt acompanyat".
Programa de "neutralització de l'aznarisme"
Sobre la situació política, Andreu Mas-Colell s'ha mostrat confiat en la "negociació i el diàleg que han obert" el govern català i espanyol. De fet, ha emplaçat els dos executius a articular un "programa de neutralització de l'aznarisme" perquè està convençut que "convé que la dreta espanyolitzada estigui dèbil i sigui minoritària". Per a ell, la "fórmula de futur a Espanya" passa per les "complicitats entre l'esquerra tradicional espanyola i el centre i centredreta català i basc". En aquest sentit, aposta per revertir "la concentració de poder a Madrid".
Respecte a la posició del Govern a la taula de diàleg, Andreu Mas-Colell opina que "no ens podem passar dos anys dient que ha d'haver-hi un referèndum i una amnistia i paralitzar-ho tot per aquesta reivindicació". L'exconseller afirma que "cal anar amb la consciència que això va per llarg" i que una mostra de la necessitat de "seguir aquest camí" és la concessió dels indults. Mas-Colell creu que Pedro Sánchez "ha estat valent" per aprovar-los.