L’ambient precongressual es comença a escalfar a la nova Convergència. El gest d’Artur Mas marcant el camí a una presidència del partit bicèfala compartida amb Neus Munté, i el que es pot desprendre d’aquest anunci, ha remogut una part de les files convergents i ha provocat reaccions en diferents sentits.

Ningú discuteix a CDC el lideratge d'Artur Mas i tothom donava per descomptat que, atès que es manté com un dels principals valors de la formació, és la persona que ha de presidir el partit. Tampoc el nom de Neus Munté no desperta cap rebuig dins de la formació. El mateix Mas va assenyalar que es tracta d’una persona de “màxima confiança per a molta gent”. I així és. La consellera no suscita reaccions adverses, més enllà d'alguna reticència davant la seva presa de posició en el debat precongressual.

El que sí que inquieta és, però, el fet que aquesta designació pretengui anar més enllà de la presidència. El nom de Munté s’havia associat en les darreres setmanes amb la candidatura del president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que ha expressat la seva voluntat d'optar a liderar el partit.

Reticències

I aquí sí que apareixen reticències. Per a determinats sectors del partit, Turull no representa les cares noves que havien d’impulsar la fundació d’aquest nou espai. Això es veu així tant entre sectors que encarnen la renovació de la formació com entre aquells disposats a fer un pas enrere per afavorir aquesta renovació.

Entre aquestes veus, on figuren noms destacats de CDC, no es dissimula el malestar davant del fet que el gest de Mas hagi creat la impressió que la nova direcció es farà seguint el que decideixi la cúpula del partit i a partir de la candidatura que està armant Turull.

“Teòricament havíem de regenerar la política i empoderar les bases”, retreu un dirigent convergent. Segons aquests sectors, una proposta en aquest sentit conduïda des de dalt, que en algun cas titllen de "trágala", no generarà un consens que requereix una proposta innovadora.

Algunes veus intueixen en el moviment de Mas la necessitat de blindar el partit amb una dirigent consolidada, davant del risc que al setembre el president Carles Puigdemont no superés la qüestió de confiança. Però fins i tot en aquest cas adverteixen que caldria situar al capdavant de la nova executiva una imatge clara de renovació. Noms com Marta Pascal i David Bonvehí, que fa setmanes apareixen com les cares noves i que s'havien consolidat per encapçalar aquest relleu, apareixen en totes les propostes.

Dirigents de partit

Una de les qüestions que coincideixen a argumentar aquestes veus discrepants és en el fet que des d'un primer moment s'havia apuntat la necessitat que la nova direcció tingués una clara dedicació al partit. El famós règim d'incompatibilitats que havia d'encapçalar els debats congressuals. Aquí es recorda que Neus Munté ja va deixar clar que no tenia intenció d'abandonar el Govern, mentre que Turull presideix el grup parlamentari de JxSí.

De moment, el malestar es concentra en els comentaris interns a la formació, però des d’aquests sectors no es descarta la possibilitat que es presenti una candidatura alternativa si és que finalment el resultat del congrés aboca a una nova direcció d'aquest perfil.

Per contra, des de l'entorn de Turull, s'ha acollit amb molta satisfacció l'elecció de Munté. Tot i assegurar que concentren tots els esforços en els debats d'aquest cap de setmana, admeten també que estan construint la seva candidatura de 12 noms. Avancen que plantegen un disseny amb perfil col·legiat i una renovació a fons de noms, per a la qual cosa asseguren que els arriben molts suports dins del partit.

Aquesta candidatura es vindria a sumar a la que està bastint l’exconseller Germà Gordó, al qual es pronostiquen poques possibilitats, especialment després que el seu nom aparegués en les converses entre el ministre Jorge Fernández i el director de l’Oficina Antifrau, i a la que s'apunta al voltant del líder de Reagrupament, Ignasi Planas.

Debat congressual

Tot dependrà de com vagi el congrés d’aquest cap de setmana. Atès que no es tracta només d’un debat de noms. De fet, aquest cap de setmana es debatrà l'estructura i els membres de l'executiva no es decidiran fins al congrés del 23 de juliol.

Aquest és un altre dels fronts del debat atès que dins de la formació també ha provocat malestar el fet que els documents congressuals hagin quedat en mans de l’aparell de CDC.

De fet, el mateix Mas ha estat el primer a superar aquell document advertint que la seva presidència no serà només “de representació institucional, sense tasques executives”, com s’assegura en els documents, sinó també de “coordinació interna de l’equip de direcció executiva”. És a dir, que no es limitarà a figurar sinó que tindrà també un paper a l’executiva.

Igualment el model de direcció que integraran 12 persones provoca discrepàncies. Mentre la candidatura que impulsa Turull aposta per una direcció col·legiada i el mateix Mas va posar en dubte que calgués un secretari general, altres veus reclamen una executiva amb una direcció potent i amb capacitat de decisió, és a dir, amb secretari general i secretari d’organització molt destacats.

“La sensació és que això no és el que s’esperava del congrés i que tot és molt confús”, assegura un dirigent del partit a tall de conclusió.