L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assenyalat avui que la "gran diferència" per entendre les relacions del País Basc i Catalunya amb l'Estat és que, en matèria financera i fiscal, Euskadi és "gairebé independent", mentre que la seva comunitat és "absolutament dependent".
En una entrevista a Ràdio Euskadi, Mas ha destacat la importància d'aquesta "diferència substancial" per entendre l'evolució política de les societats basca i catalana.
Això no obstant, l'aspecte fiscal i financer no és, segons el seu parer, l'únic que impulsa el sobiranisme a Catalunya, on la situació és "molt més complexa", ja que existeixen d'altres factors que "pesen molt", com els culturals, l'exercici de les competències i la capacitat de decisió, entre d'altres.
L'expresident de la Generalitat ha afirmat que actualment el sobiranisme català està "en la fase d'acumular forces, guanyar aliances i veure si el 21 de desembre es confirma que hi ha una majoria suficient per continuar el projecte".
Mas ha assenyalat que "probablement es va donar més importància de la que tenia" a la declaració d'independència del Parlament de Catalunya, perquè "el dia realment important d'orientació cap a la independència va ser l'1 d'octubre", i la Cambra legislativa catalana "va assumir políticament el que havia ocorregut" en el referèndum.
“Pressió enorme”
Segons la seva opinió, la decisió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de no convocar unes eleccions autonòmiques va ser "tremendament delicada" perquè "hi havia una pressió enorme" i dins del Govern "no hi havia una majoria" a favor de convocar-les.
"La majoria de la gent estava més per arribar fins al final que per convocar eleccions, i això va pesar en la decisió de Puigdemont", ha afirmat Mas, qui ha afegit que el president "va arribar a la conclusió que, fes el que fes, Madrid anava a intervenir igualment l'autonomia".
El "sacrifici" del PDeCAT de "diluir" i "deixar en segon pla" les seves sigles per presentar-se a les eleccions amb la candidatura de Junts per Catalunya no suposa, segons Mas, el "final" del partit, sinó només "apartar-se en un moment per un bé superior".
"El PDeCAT segueix perfectament viu i a les eleccions municipals del 2019 es presentarà a gairebé tots els municipis catalans", ha assegurat.