Crida a la unitat per muscular l'independentisme i aprofitar la "crisi institucional" de Madrid. Artur Mas, Carme Forcadell i David Fernàndez s'han retrobat aquest dilluns al Teatre Auditori Municipal Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols per esperonar els partits i la societat civil a recosir ponts en un moment en què Espanya està "més dividida que mai". La conversa entre tres dels principals protagonistes del Procés s'ha produït en el marc de l'acte 'Tornem-nos a abraçar', evocant l'abraçada que Mas i Fernàndez van protagonitzar el 9-N, per donar el tret de sortida a la presentació de la segona Conferència Nacional per l'Estat Propi que impulsa el Moviment per la Independència.
Per a l'expresident Artur Mas, el que es va aconseguir el 9 de novembre és un exemple perquè diversos actors de sensibilitats diferents van saber "sumar en la mateixa direcció, respectant l'autonomia de cadascun". "Hi havia des del David Fernàndez fins al Duran i Lleida. Per tant, no és impossible posar-se d'acord. Quan se'ns vulgui fer creure que no és possible, ens hem de rebel·lar i recordar que en la història recent ho ha estat", ha afirmat l'exlíder de CDC. En aquest sentit, ha apel·lat a refer complicitats davant "una situació política i aritmètica que no hi tornarà a haver": "El govern espanyol dependrà cada dia de tota la legislatura de tots els vots de Junts i ERC, del PNB i Bildu i del BNG; la situació de debilitat a Madrid és molt més gran i això vol dir que nosaltres som molt més forts".
Tant Carme Forcadell com David Fernàndez han coincidit en aquest diagnòstic. L'expresidenta del Parlament ha assenyalat que la prova que la unitat pot existir és l'Assemblea Nacional Catalana i l'esperit que aquesta organització va aconseguir el 2012. Ara, la qui també fou la dirigent de l'ANC creu que hi ha una "crisi institucional a l'Estat sense precedents": "Estan més dividits que mai, el govern espanyol està afeblit i hem d'aprofitar aquesta oportunitat". La recepta de Carme Forcadell és que la societat civil empenyi i segueixi mobilitzant-se: "La societat sempre va per davant del Govern i dels partits". Des de la perspectiva de David Fernàndez, també cal treure suc de la fórmula de la unitat davant un moment on veu una situació molt curiosa: "Els antisistema vam fer de polis l'1-O per protegir les urnes, les institucions van fer de hackers, Feijóo vol ara urnes, l'extrema dreta diu que els carrers seran sempre seus i Vox convoca una vaga general".
Artur Mas i David Fernàndez alerten del retrocés de l'independentisme
Però, per situar-se en aquest escenari de retrobament independentista, l'expresident Mas i l'exdiputat Fernàndez han coincidit en un senyal d'alerta. A parer d'Artur Mas, cal tenir present que "el suport als partits independentistes ha anat a la baixa". "La primera feina que tenim si volem tornar a ser creïbles és refer les condicions internes perquè el moviment torni a tenir aquesta solvència i credibilitat, com a moviment sencer hem perdut atractiu", ha indicat. En paral·lel, David Fernàndez ha destacat que el 23J representa "el pitjor resultat electoral del cicle recent" i ha estat una "acumulació de febleses": "El que no hem de fer és perdre el temps, cal l'activació social i el país hi és per al desbordament democràtic". En aquesta línia, ha sorprès una confessió del cupaire: "Jo era partidari que Puigdemont hagués convocat eleccions perquè fossin ratificatòries de l'1-O". Ambdós han parlat com a exemple de l'abraçada que van protagonitzar la nit de la consulta del 9-N i Forcadell, tot i no participar-hi, ha afegit que el que és necessari recuperar és "l'esperit del 3 d'octubre de 2017".
També ha format part de la conversa l'històric fundador de l'ANC, Pere Pugès, que ha dibuixat les línies de la segona Conferència Nacional per a l'Estat Propi. En aquest sentit, Pugès ha animat a "tornar-se a organitzar de baix a dalt, sense mirar colors polítics, on tothom tingui un paper a fer". "Tenim un repte: ho hem de fer en 15 mesos, hem d'agafar-los per sorpresa", ha etzibat. Un dels qui fou fundador de l'Assemblea ha defensat treballar en dos escenaris: "Un acord amb l'Estat per fer un referèndum o un acte de sobirania per instaurar la República en el territori". Sobre la primera de les qüestions, Artur Mas ha apel·lat a "no perdre-hi massa el temps" perquè creu que no passarà: "Realment pensem que el PSOE es prestarà a un referèndum d'independència? D'aquesta legislatura no en sortirà la solució, però en podem treure moltes coses".