L'expresident Artur Mas ha proclamat en l'al·legat final davant del tribunal que el jutja per la consulta del 9-N que el seu executiu no va desobeir al TC sinó que va “plantar cara” a un Govern espanyol que estava usant els seus privilegis i feia “abús de poder”, obligant el Constitucional a fer una feina que no s’atrevia a dur a terme.
Mas ha replicat directament l'informe final exposat pel fiscal, Emilio Sánchez Ullet, aquest matí, la qual cosa ha provocat un toc d'atenció del president del Tribunal, Jesús María Barrientos. En particular, s'ha referit a la conversa que Sánchez Ullet ha relatat que va mantenir amb la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, i li ha advertit que, tot i entendre "el motiu pel qual ho ha explicat", sembla preocupant "que la fiscal general de l’Estat hagi d’agafar un fiscal per dir-li que ha de ser imparcial i just”.
L’expresident ha defensat que el procés participatiu del 9-N és un fet del qual s’hauria de sentir orgullós qualsevol Estat democràtic. “Això ho volen convertir en un delicte. Quina pena, senyor president [del TSJC]. Quin gran error. Quin immens error!”, ha reblat.
Processat per l'èxit del 9-N
“Si es tracta d’enfortir la democràcia, no entenc que el 9 de Novembre es pugui considerar un delicte”, ha advertit. De fet, ha anat més enllà i ha assegurat que està processat “no per haver desobeït sinó per l’èxit del 9N del 2014 i perquè no va agradar a determinades instàncies de l’Estat i el Govern espanyol”.
En la seva intervenció final, l’expresident s’ha declarat “responsable d’haver escoltat la gent del carrer i a les urnes” i “d’haver obeït els mandats del Parlament”. “I no me n’amago, al revés, en presumeixo”, ha subratllat.
S’ha declarat així mateix responsable d’haver pactat la pregunta, d’impulsar el procés participatiu, de convocar unes eleccions plebiscitàries que van donar peu a un Parlament amb majoria absoluta independentista –“una idea democràtica, pacífica i que intenta ser sempre de caràcter positiu”-. També, s'ha declarat responsable de renunciar a la presidència després de les eleccions del 27S per “donar-li una oportunitat a aquest procés”.
Tot seguit ha assegurat que tots els inculpats en este cas estan absolutament convençuts de no haver comès cap delicte. Ha recordat que, davant la suspensió del TC de la llei de consultes, el Govern va convertir el 9-N en un procés participatiu, però en canvi, quan es va suspendre aquella convocatòria ja no hi havia marxa enrere perquè estava en mans dels voluntaris. “Als voluntaris no se’ls dóna ordre, com a màxim se’ls pot traslladar recomanacions”, ha explicat.