El Consell Executiu obrirà aquest dimarts les seves portes a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau, segons ha pogut saber El Nacional. L'objectiu d'aquest gest inèdit és analitzar en la reunió de Govern la situació creada per la sentència del 9-N i abordar l'encàrrec que l'executiu vol plantejar, als exmembres condemnats, d'explicar al món la situació de judicialització de la política a l'Estat espanyol.
El TSJC va fer pública dilluns passat la condemna de dos anys d’inhabilitació contra l’expresident per un delicte de desobediència. Pel mateix delicte, Ortega ha estat condemnada a un any i nou mesos d’inhabilitació i Rigau, a un any i sis mesos. El Govern ja va anunciar dimarts passat la proposta que tots tres s’encarreguin d’explicar a l’exterior la persecució judicial generada per la voluntat de l'executiu de convocar un referèndum en compliment del mandat del Parlament.
També l'exconseller Francesc Homs espera conèixer de manera imminent la sentència del Tribunal Suprem pel mateix cas. El judici d’Homs es va traslladar a Madrid arran de la seva condició d’aforat com a membre del Congrés.
Aquest serà el primer cop en aquesta legislatura que persones alienes al Consell Executiu participin en la reunió. De fet, es tracta d'una prerrogativa que s'ha atorgat en comptades ocasions. Amb aquest gest el Govern vol subratllar el rebuig davant d'una condemna sense precedents des de la restauració de la democràcia contra un expresident i tres dels membres del seu gabinet.
Govern blindat
Aquest reconeixement als condemnats pel 9-N no és aliè a la voluntat dels socis de govern de blindar totes les accions que envolten l'impuls del referèndum. La setmana passada, el vicepresident Oriol Junqueras va explicar que el decret de convocatòria el signarà tot el Govern per subratllar que es tracta d'una acció col·legiada.
En aquesta mateixa línia, avui, el president Carles Puigdemont i el vicepresident publiquen un article conjunt al diari El País en què asseguren que "els ciutadans de Catalunya votaran".
Reunió avançada
El Consell Executiu començarà aquest dimarts mitja hora abans, arran la convocatòria per la tarda del ple de pressupostos. Durant la reunió s'analitzarà la situació dels encausats, un cop tant el fiscal com la defensa han anunciat que recorreran davant del Suprem, per la qual cosa la sentència no és encara ferma.
Mas ja tenia encomanada, entre les seves funcions com a expresident, la d’explicar el procés a l’exterior. Ara, però, l'executiu de Puigdemont li demanarà que intensifiqui aquesta activitat.
El Govern, si així ho decidís, té fins i tot la capacitat, segons la llei que en regula el funcionament, de crear comissions de caràcter temporal o permanent "que tindran les funcions que específicament els atribueixi o els delegui".
De moment, Rigau manté amb normalitat l'activitat com a diputada al Parlament, atès que la sentència no és ferma ni ha estat comunicada a la Cambra. Pel que fa a Ortega, ja no es dedica a l’activitat política, tot i que ha deixat entreveure públicament la voluntat de ser candidata a l’Ajuntament de Barcelona.
Ressò internacional de la sentència
La sentència d'inhabilitació del TSJC contra Mas, que ha estat àmpliament recollida a la premsa internacional, no ha passat desapercebuda a Europa. Diversos eurodiputats han expressat al llarg de la setmana el seu malestar, mentre que al Parlament de Westminster s’ha impulsat una moció, signada per tres diputats, del partit laborista, l’SNP escocès i el gal·lès Plaid Cymru, denunciant la condemna als exmembres del Govern.