Les diferents imatges que ahir van córrer per la xarxa de desenes i desenes de persones acomiadant els agents de la Guàrdia Civil que se'n van "de missió" a Catalunya, cridant el "a por ellos" i abraçant-los com si la seva vida corrés perill a Catalunya són una mostra més de la "incapacitat" de l'Estat espanyol. Així ho ha posat de manifest l'exconseller Francesc Homs a El Món a RAC1, on ha carregat de valent contra l'actuació del govern de Mariano Rajoy juntament amb l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau després que ahir el Tribunal de Comptes imposés una fiança solidària de 5,2 milions d'euros a Mas.
A parer d'Homs, "no acaben d'entendre per què nosaltres no ens posem de mal humor" i, precisament per això, considera que "volen inocular-nos sentiment de culpa i en veure que no se'n surten, ens volen intimidar al pur estil del Far West", cosa que ha qualificat de "molt 'cutre'".
Mas, de la seva banda, ha anat un pas més enllà i ha assegurat que aquestes imatges simbolitzen el "binomi" amb què actua l'Estat, que segons ell és "amenaça-repressió"; i sota el qual actua Catalunya, que seria "mobilització-civisme" en defensa del referèndum.
Perdre Catalunya
Els passos que segueix l'executiu del PP estan fent el seu efecte i l'expresident del Govern ho té clar: "L'Estat ja ha perdut Catalunya", ha puntualitzat, al mateix temps que ha admès que "encara no l'ha perdut econòmicament", però ha assenyalat que "molta gent que no és independentista estan decebuts amb l'Estat espanyol".
En aquest sentit, Mas ha volgut puntualitzar que no parla d'Espanya, sinó que parla de l'Estat perquè, segons el seu punt de vista, "amb els pobles d'Espanya, Catalunya té un futur en comú", per tant, ha precisat que no parla de poder perquè "ara el tenen tot", sinó que es refereix a "la identificació de molta gent de Catalunya".
De fet, Homs ha afegit que jutjar-los dues vegades pel mateix fet és "il·legal" i, si es van sumant motius i raons, cada vegada hi haurà més persones que rebutjaran l'actuació de l'Estat. "Estan trepitjant no només les llibertats i l'expressió democràtica, sinó que torturen el dret", ha subratllat, mentre Mas l'ha complementat deixant anar que "és un estat de persecució i ja no donem importància a coses escandaloses perquè no paren de passar".
Estat policial
El pitjor de tot plegat, però, és que l'Estat està "destruint" directament les persones i les seves famílies. Precisament per això, Mas s'ha qüestionat si "això és un estat de dret o policial" i Ortega l'ha perfilat recordant: "L'objectiu no és jutjar-nos, sinó castigar-nos perquè la gent no segueixi l'exemple del 9-N".
A parer de l'exvicepresidenta del Govern, el Tribunal de Comptes ha actuat així en aquest moment i abans de l'1-O "per avisar la gent que el que ens ha passat, també els passarà als altres". Aquesta és, per Mas, la manera que ha trobat la "macroestructura" de l'Estat "per defensar els seus interessos".
Per tot plegat, els quatre han demanat ajuda per les multes imposades pel tribunal sota l'argument que "l'objectiu no és jutjar-nos sinó castigar-nos perquè la gent no segueixi l'exemple del 9-N".
I la (Unió) Europea?
Recordant que el que està passant a Catalunya s'està veient a tot el món, Mas ha posat damunt la taula que, segurament, "Europa no farà res d'aquí a l'1-O i si fa alguna cosa, serà en contra del que defensem nosaltres" perquè, al seu parer, "la Unió Europea està demostrant que es mou per interessos i queden en segon ordre els principis i els valors".
Justament per això, l'expresident ha fet una crida a la UE perquè es posi en marxa i l'ha instat a "demostrar el contrari als més de 500 milions de ciutadans que té" perquè, això, "és una oportunitat d'or" per fer canviar la visió d'Europa de la seva ciutadania.
De fet, i d'acord amb l'apunt d'Homs, l'actuació del govern espanyol "no s'aguanta per enlloc en dret europeu".