El Govern ha demanat avui a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau que facin "pedagogia" al món sobre el procés català i la situació de judicialització de la política. Tots tres han participat aquest matí en la primera part de la reunió del Consell Executiu, durant la qual el Govern ha volgut mostrar la seva solidaritat per les condemnes que se'ls ha imposat arran la convocatòria de la consulta el 9-N.
Dilluns passat es va fer pública la sentència del TSJC que condemna Mas a dos anys d'inhabilitació per desobediència, mentre que, per la mateixa raó, Ortega ha rebut una pena de un any i nou mesos, i Rigau, d'un any i sis mesos.
El Govern ha volgut conèixer de primera mà la disponibilitat de tots tres per col·laborar en aquesta voluntat d'explicació del procés i, tot i que avui no s'ha concretat l'encàrrec que se'ls plantejarà, fonts de l'executiu apunten que s'aniran materialitzant a mida que es plantegin oportunitats per anar a explicar el procés dins i fora de l'Estat. De moment, tots tres han expressat la disposició a col·laborar.
"Simbolitzen la situació que es viu a Catalunya", ha assegurat la consellera de Presidència, Neus Munté. "Ens hem sentit jutjats com ells. Volem ser continuadors de la seva tasca i el seu paper d'enorme dignitat en defensa de la democràcia", ha reblat.
Ocasió d'or per al diàleg
D'altra banda, Munté ha advertit avui el govern de Mariano Rajoy que l'acte que ha proposat convocar al Senat el proper 24 d'abril el president, Carles Puigdemont, ofereix una "ocasió d'or" per demostrar que el diàleg "és tal i no una mera operació propagandística".
La portaveu del Govern ha assegurat que la petició de Puigdemont hauria de ser acollida amb "total normalitat", especialment tenint en compte que el Senat és una cambra territorial. Ha concretat que la proposta del president és celebrar un acte similar al que es va fer a Brussel·les, amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i que, encara que s'hagi proposat la cita per al 24 d'abril, el calendari no ha de ser problema.
En cas que no sigui possible fer aquesta trobada al Senat, el Govern buscarà altres vies, sempre i quan permetin al president "explicar el repte democràtic que viu Catalunya".
▶ @neusmunte: “la petició al Senat ofereix una ocasió d’or a l’Estat per demostrar que el diàleg no és una mera operació propagandística” pic.twitter.com/3cjK9dPpvX
— Govern. Generalitat (@govern) 21 de març de 2017