"Sóc propietari del meu destí, sóc capità de la meva ànima". Citant Nelson Mandela a la pel·lícula Invictus -que paradoxalment l'havia estat veient aquest dissabte-, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, acompanyat a RAC1 de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, ha buscat el vessant positiu de la condemna per haver posat les urnes el 9-N i ha volgut deixar clar que "sempre i quan estiguem sota el règim jurídic espanyol, en els propers dos anys no em podré presentar a eleccions", però, al marge d'això, "continuarà fent política "de la manera en què l'estic fent, no des de primera línia".
Negant totes les prediccions que la premsa espanyola fa deixant entreveure que a finals d'any es celebraran unes eleccions "autonòmiques" a Catalunya, Mas ha recordat que "aquest any el que ha d'haver és el referèndum" i que, precisament per això, si el resultat dóna la victòria a la independència de Catalunya, la seva inhabilitació no durarà els dos anys que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tenia previstos.
De moment, però, ha volgut enviar un missatge al món sobiranista demanant que "sàpiguen aprofitar que per primera vegada un govern elegit democràticament sigui inhabilitat per haver fet allò que havia de fer" perquè, ara, "amb les urnes no n'hi ha prou" i els ha animat a continuar fent "pressió" al carrer perquè això "serà un moment clau".
Cabreig i embranzida
Els tres "condemnats" han fet visible el seu "cabreig" i "disgust", però han volgut enviar un missatge positiu a la ciutadania assegurant, en paraules de Rigau, que "estic tossudament convençuda del que vaig fer". Precisament la diputada de JxSí ha subratllat que mentre la sentència no sigui ferma, no deixarà el seu escó al Parlament i ha posat damunt la taula que "actuaré amb la responsabilitat que s'espera d'un diputat electe" i, després, ja es veurà, però el que tenen clar els tres és que, d'una manera o altra, no deixaran la política.
En aquest sentit, l'exvicepresidenta del Govern no ha descartat tornar a entrar en política perquè, ha afirmat, "això m'esperona cada dia més" i ha tornat a carregar contra la sentència lamentant-se que "em sembla absurd que sigui possible que per una actuació política d'un govern legítim i democràtic, siguem inhabilitats". Justament per això ha animat la ciutadania catalana posant de relleu que "l'important és que tothom empenyi, que posi el seu gra de sorra".
I és que, segons Rigau, "hem de demostrar que això no és un punt i final, que amb la condemna ni s'acaba el procés, ni nosaltres personalment", així com que "ens dóna embranzida", motiu pel qual "hem de continuar fent-ho bé per fer-ho possible".