L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que "la pitjor de les respostes a la sentència de l'1-O són unes eleccions". "Excepte que se'ns plantegi que es farà quelcom diferent del que estem fent ara", ha matisat.
En una entrevista a Els matins de TV3, Mas ha qüestionat aquesta via després del judici als presos destacant que "si a mi no m'expliquen què hi ha després de les eleccions, per a què s'han de fer?". Sobre aquest hipotètic escenari d'eleccions catalanes, l'expresident ha reiterat que no li fa "grans ganes" de tornar a liderar la política, però que alhora no es descarta "per la situació que estem vivint". "Em sento corresponsable del que està passant", ha afirmat.
"La desobediència institucional no és efectiva"
Mas, que "desgraciadament" pensa que no hi haurà condemna absolutòria als líders independentistes, ha considerat que hi ha tres vies com a resposta a la sentència. En primer lloc, una via jurídica perquè, segons l'expresident, "el judici no acaba aquí i es portarà el cas als tribunals europeus", una via ciutadana amb mobilitzacions i una via institucional, però aquesta "no pot ser la desobediència", ha insistit.
En aquest sentit, Mas ha subratllat que "la desobediència institucional és un antagonisme, no és efectiva". Ha argumentat que la institució està en mans de milers de persones que han de tramitar documents i això fa que "acabin passant per l'adreçador del sistema judicial espanyol". En referència al pols de Torra amb el TSJC per la retirada de la pancarta a favor dels presos, Mas remarca que "Torra se la juga perquè si l'inhabiliten deixarà de ser president i probablement aniríem a un escenari electoral a Catalunya".
Mas es diferencia de Borràs sobre els presos i les eleccions
Preguntat si està a favor que els presos polítics tornin a encapçalar les llistes a les eleccions del 10-N, Mas ha dit que no hi té inconvenient i ha afegit que es tracta d'un gest simbòlic que dona el missatge de "lluita contra la repressió". Mas dona per fet que no podran exercir de diputats al Congrés però ha afegit que no és un problema perquè, en aquests casos, corre la llista i el seu lloc l'ocuparà una altra persona.
Una posició contraposada amb l'opinió personal de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que creu que seria millor que els presos polítics no formin part de la llista a les eleccions del 10 de novembre.
PDeCAT, JxCat i la Crida
Artur Mas ha avisat que seria "gairebé inadmissible" un trencament entre l'espai del PDeCAT, JxCat i al Crida. "Seria un dels grans decebuts i no em quedaria callat". L'aposta de Mas és convertir JxCat en un partit integrador i, si no és possible, l'expresident assenyala com a "solució alternativa" que hi hagi dos partits, PDeCAT i la Crida, que es presentin en coalició a les eleccions com va fer durant molts anys CiU.
Mas s'ha mostrat sorprès per les "disfuncions" en aquest espai i ha considerat que no seria tan difícil si hi hagués voluntat integradora. "Es necessita organització i comandament clar", ha conclòs.