La setmana posterior al judici del 9-N, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, ha reprès la seva agenda de contactes per explicar el procés sobiranista català, el conflicte amb l'Estat i la viabilitat d'integració dins la Unió Europea. Aquest dijous Mas s'ha traslladat a Madrid per oferir una conferència titulada Catalunya i la UE al segle XXI a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma, que és el mateix lloc on l'expresident espanyol, Felipe González, va patir un escarni per part d'un grup de radicals fa uns mesos.
Això ha portat la seva comitiva a extremar les precaucions i guardar el màxim secretisme, davant el temor a una circumstància similar. Lluny d'això, un grupet d'estudiants han envoltat l'expresident i una de les noies, de nom Almudena, s'ha adreçat a Mas per demanar-li com podien contribuir a pacificar les relacions entre Barcelona i Madrid. Aquest s'ha mostrat reconfortat i ha llançat un missatge sense concreció en l'interlocutor, sobre la visió que s'estaria intentant oferir del procés català.
"Assimilant la situació catalana a la violència estan preparant el caldo de cultiu per justificar la intervenció", ha dit sobre la possibilitat que l'Estat dugui a terme l'Operació Precinte dels col·legis per evitar el referèndum, o inclús, suspendre algunes competències de la Generalitat, després de forjar un marc mental de conflicte. L'expresident creu que la societat catalana "ho rebutjaria molt majoritàriament", recordant que al llarg de totes les mobilitzacions al carrer ha regnat la calma. "Menteixen perquè el sobiranisme s’ha expressat amb un to absolutament cívic i pacífic”, ha lamentat.
Les declaracions responen a les paraules de tertulians madrilenys, com Eduardo Inda, qui ha equiparat el clima viscut amb el terrorisme d'ETA al País Basc, a l'independentisme. L'opinió també arriba després de la denúncia de la fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, sobre els insults que hauria patit durant el judici del 9-N. “[Magaldi] s’ha dedicat a explicar aquest clima de violència quan es pot comprovar per les imatges que, més enllà d’un insult reprovable, no hi havia cap agressió ni perill d’agressió”, ha denunciat Mas davant d'un grup ampli de periodistes de mitjans catalans i madrilenys.
Preguntat per aquest diari, fins i tot ha considerat que les accions de la ministra d'Administracions Territorials i vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, sobre buscar altres interlocutors en la societat catalana que no siguin el govern legítim de la Generalitat, també serveixen per a legitimar la intervenció. “Sempre diuen que sempre tenen un tarannà democràtic, però obliden que el Parlament actual es va constituir després d’unes eleccions on va participar el 75% de la població que va donar majoria absoluta a favor de la independència?”, ha afegit.
Mas s'ha girat contra l'Estat, assenyalant que seria l'executiu del Partit Popular qui hauria practicat "l'agressió" contra els polítics independentistes, com les filtracions de l'Operació Catalunya estarien revelant en forma de degoteig. “És una guerra bruta il·legal, perquè estan cometent il·legalitat grosses, i afortunadament hi haurà una comissió d’investigació al Congrés que aportarà llum”, ha explicat el mateix dia en què s'ha conegut que el diputat del PNB, Mikel Legarda, serà el president de l'òrgan que, entre d'altres coses, ha d'investigar a l'exministre Jorge Fernández Díaz.
El mateix dimecres, ERC i el PDeCAT van llançar una ofensiva contra l'expresidenta del Partit Popular català, Alícia Sánchez-Camacho, i el cap de gabinet de la Presidència, Jorge Moragas, per arribar al fons de l'entramat.
El polític català anava acompanyat del delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, el líder del PDeCAT, Francesc Homs, la diputada Lourdes Ciuró, el senador Josep Lluis Cleries, entre altres representants del partit a les Corts espanyoles. Segons algunes fonts han explicat a El Nacional, l'expresident va sopar amb diputats dimecres al vespre, i aquest mateix dijous tornarà a Barcelona.