L'expresident de la Generalitat i exlíder de CiU i del PDeCAT, Artur Mas, ha reiterat que té la intenció d'afiliar-se aviat a Junts per Catalunya, el partit de Carles Puigdemont hereu de l'espai polític que ell va liderar fa ja gairebé una dècada. Ho ha afirmat aquest dimecres en una entrevista al Cafè d'idees de La 2, en la qual també ha afegit que li agradaria que aquest pas fos alhora amb el també expresident i exlíder de CiU, Jordi Pujol. En aquest sentit, Mas ha assenyalat que "no és un tràmit qualsevol", sinó que té un cert "simbolisme" i, per això, apunta que s'haurà de triar bé el moment. Per això, diu, ja hi ha converses amb el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Tot i que ha admès que fa temps es va proposar deixar la militància als partits, Artur Mas ha assenyalat que habitualment ha participat en mítings de campanyes electorals en favor de Junts, el partit actual amb el qual té més afinitats: "Hi ha moltes persones que són la meva gent de sempre". Amb tot, l'expresident ha anunciat que hi serà en la cloenda del congrés de Junts. Només en l'acte final, com a convidat, ja que no és un militant "encara". "La militància estrica és altra cosa, que vaig tenir a Convergència", ha apuntat.

Precisament sobre Jordi Pujol, Mas també ha celebrat la seva "restitució" i ha assenyalat que "darrere" de la controvertida figura de l'expresident convergent hi havia "l'operació Catalunya", més enllà que admetés que tenia "uns diners fora no declarats". "Com que no ens podien guanyar a les urnes, al projecte sobiranista, van intentar operacions des del cor de l'estat", ha recordat, en referència a la policia patriòtica del ministeri de l'Interior del PP de Mariano Rajoy. "Amb el pas del temps, les llums i les ombres es van ressituant. Assumit l'error i el penediment, les llums sobrepassen clarament les ombres", ha afegit sobre Pujol, de qui ha enaltit que "més de 50 anys de la seva vida s'ha dedicat al país, i ha fet una obra de govern que cada vegada es veu més com a sòlida i positiva".

Aliança amb el PSOE per construir una Espanya plurinacional

Sobre el futur tarannà de Junts i el seu paper en la política catalana, Mas ha reiterat que ha de ser alternativa visible de Govern a Salvador Illa i assegura que és l'única alternativa possible, essent segona força amb molta distinció de la tercera. En aquest sentit, ha instat a una oposició en equilibri entre crítica i alhora constructiva al servei de Catalunya, amb propostes en positiu i acords de país. També ha instat a centrar-se en el dia a dia, atendre les necessitats dels 8 milions de ciutadans, "amb les eines que tenim ara i aconseguint de noves". Això, però, no implica renunciar a l'independentisme: en l'horitzó, diu, "el camí bo és, dins del marc europeu, tenir el màxim de sobirania possible". En aquest sentit, Mas també ha defensat una vegada més que Junts doni suport al finançament singular que pacten socialistes si ERC, si resulta finalment en un bon concert econòmic per a Catalunya, com el que va intentar ell amb el pacte fiscal per sortir del règim comú que Rajoy va rebutjar.

Pel que fa a les relacions amb els socialistes, Mas ha instat a Illa a reunir-se amb Puigdemont com a un expresident més, tot i que estigui en actiu, i ha assenyalat que Junts "no és un adversari total", perquè a Madrid "és aliat". Si bé afirma que Junts no ha d'estar lligat de mans amb el PSOE, com li passa a ERC o les altres esquerres, diu, l'expresident Mas afirma que és la millor eina ara mateix per construir una "Espanya plurinacional" on Catalunya tingui plena sobirania en llengua, finançament o Justícia. Sobre un possible apropament al PP, Mas ho ha descartat per ara donat que "han actuat com han actuat" i té a Vox lligar del braç, per la qual cosa si se'ls donés poder, aniria en contra de Catalunya.

Sobre Ayuso: "Egoista, populista i deslleial al seu partit"

Finalment, Mas també ha deixat unes valoracions sobre tres figures polítiques d'actualitat. Sobre l'expresident d'ERC i candidat a la reelecció, Oriol Junqueras, ha afirmat que si guanya aproparà els republicans més als socialistes i reforçarà el tripartit, fins al punt de poder entrar al Govern. Sobre la plantada de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a Pedro Sánchez, Mas l'ha titllada d'"egoista, populista i deslleial al seu partit", i ha asseverat que està pensant el seu rèdit electoral i no en els interessos dels madrilenys. Finalment, sobre el rei emèrit Joan Carles I, Mas ha denunciat l'"evolució a pitjor" i que "el personatge ha superat tots els límits ètics, i sense una consciència per part d'ell".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!