La Universitat Complutense de Madrid (UCM) deixarà d'impartir el màster que dirigeix l'empresària Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que aquesta no ha sol·licitat la renovació pel curs vinent. Ho han avançat diversos diaris dretans, als quals fonts oficials de la institució acadèmica han confirmat que el màster "segurament no continuarà" i que, encara que els estudis apareixen a la pàgina web de la universitat, el centre no està acceptant inscrits pel pròxim curs. Els títols propis que imparteix la universitat han de ser avaluats al final de cada curs com a requisit previ per a la seva continuïtat, la qual cosa no s'ha produït en aquest cas, segons han explicat en declaracions a EFE des de la universitat. Tres edicions després d'iniciar-se, finalitza així el màster de 'Transformació Social Competitiva', que codirigia el professor de la UCM José Manuel Ruano i que funcionava amb finançament privat.

La notícia de la no continuïtat del màster coincideix amb la causa judicial que enfronta Gómez, en mans del jutge Juan Carlos Peinado, arran de la denúncia del grup ultradretà Manos Limpias, en la qual se la investiga per presumpte tràfic d'influències. Dimarts passat, el PP va registrar la sol·licitud d'una comissió de recerca en l'Assemblea de Madrid sobre l'actuació del rector de la UCM, Joaquín Goyache, per a "esclarir quins favors va fer a Begoña Gómez", en els termes emprats pels d'Isabel Díaz Ayuso. La iniciativa del PP previsiblement tirarà endavant, ja que compta amb majoria absoluta al parlament madrileny. Tot plegat es va produir després de conèixer-se que el titular del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid havia citat a declarar en qualitat d'investigada a Begoña Gómez el divendres 5 de juliol en la causa oberta per presumptes delictes de corrupció en el sector privat i tràfic d'influències.

Causa oberta arran de la denúncia de Manos Limpias

El periple judicial sorgeix d'una denúncia del grup d'extrema dreta Manos Limpias, que acusa Gómez d'actuar "prevalent-se del seu estatus personal" com a dona del president del govern espanyol: "Ha vingut recomanant o avalant per carta de recomanació amb la seva signatura a empresaris que es presentaven a licitacions públiques". El passat dimecres, l'Audiència Provincial de Madrid  va avalar la investigació a Gómez esgrimint que l’escrit original del sindicat ultra exposa “dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació”. 

Manos Limpias va donar suport a la seva denúncia basant-se en les informacions publicades per diversos diaris digitals i de paper, així com el que s'ha parlat a tertúlies televisives. En una nota de premsa, Miguel Bernad —secretari general de Manos Limpias— va recalcar que es basava en informacions de mitjans de comunicació i que en cas que les notícies no fossin certes havien de ser "els qui les van publicar" els qui assumeixin "la falsedat". La decisió del jutge d'obrir diligències va comptar amb l'oposició de la Fiscalia que, una vegada que va tenir coneixement que s'havia obert procediment, va presentar un recurs davant l'Audiència de Madrid demanant que ordenés l'arxivament de la causa, que finalment es va rebutjar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!