Màster d'ignorància del PP, que aquest dimarts ha protagonitzat un nou ridícul al Congrés dels Diputats. I és que els populars han demanat traduir "al català" l'obra de Vicent Andrés Estellés, escrita originalment en valencià —és a dir, català—. Es tracta d'una esmena a una moció dels socialistes per promoure la figura del poeta de Burjassot pel seu centenari, amb la qual es proposa "impulsar la traducció de l'obra de Vicent Andrés Estellés al castellà, català, gallec i basc, i a altres llengües europees". Això diu el tercer punt de la proposta alternativa del PP, tal com recullen alguns mitjans de comunicació com Levante.

Si els populars han reclamat la traducció catalana d'Estellés és per insistir en la suposada diferenciació entre català i valencià, allò que alguns anomenen secessionisme lingüístic. Ara bé, aquesta suposada diferenciació presenta problemes: com es traduirien versos tan famosos com "Assumiràs la veu d'un poble" o "No hi havia a València dos amants com nosaltres"? Tanmateix, el PP ha considerat que la incorporació de la llengua catalana entre les llengües a les quals ha estat traduït el poeta és una "millora tècnica". Cal recordar que Estellés va ser un ferm defensor de la unitat de la llengua, cosa que va fer que les dretes rebutgessin homenatges al poeta des de la Generalitat valenciana

Que l'Estat posi els diners

Això no és tot. En la moció original, el PSOE demana "commemorar, en col·laboració amb administracions autonòmiques, en particular, la Generalitat valenciana, i locals, així com moviments de la societat civil, el centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés al llarg del 2024, amb conferències, exposicions, simposis, diàlegs i recitals poètics per la Comunitat Valenciana i la resta d'Espanya". Però el PP sol·licita que aquestes commemoracions amb les administracions autonòmiques i locals ha de ser "prèvia la seva aprovació" i reclama que "el govern espanyol disposarà de la dotació pressupostària adequada a tal finalitat". Així doncs, s'obre al fet que es facin a la Generalitat (tot i que van rebutjar celebrar-hi l'Any Estellés), tot i que sí que sol·licita tant que sigui l'executiu valencià qui les aprovi com que sigui l'Estat qui posi els diners.

Pel que fa al punt sobre "difondre la internacionalització de l'obra de Vicent Andrés Estellés en les fires internacionals del llibre en la qual Espanya participi el 2024, així com mitjançant la xarxa de l'Institut Cervantes", el PP no té res a dir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!