Totes les travesses assenyalen que el PSE pactarà amb el PNB l’endemà de les eleccions basques d’aquest diumenge i que el pròxim lehendakari serà el jeltzale Imanol Pradales. Hi ha interès a ambdues bandes. El PNB està disposat, també, que una coalició amb el PSE governi en minoria. No necessita pactar amb ningú més que els socialistes de cara a la investidura (el sistema basc et permet no tenir majoria absoluta en aquella votació), i està convençut que, en el pitjor dels casos, durant la legislatura podria arribar a acords amb Bildu i PP. El que és impensable a Euskadi és que els socialistes bascos entreguin el govern basc a Bildu. Per què una aliança possible a Madrid durant dues legislatures sembla pràcticament impossible al País Basc? La resposta, ho parlis amb el basc que ho parlis, es troba en la lluita armada. La ciutat de Pamplona, però, indica que en aquesta vida tot pot canviar.

Jonatan García, Doctor en Ciència Política i professor de Sociologia de la UPB, assegura a aquest diari que el motiu és ben fàcil d’entendre: no és fàcil oblidar que ETA va matar molts socialistes. I molts dels actuals membres de Bildu provenen de marques polítiques que, històricament, havien justificat l’ús de la violència durant el procés basc d’alliberament nacional. El candidat dels socialistes bascos, Eneko Andueza, va deixar ben clar al principi de la campanya que en cap cas pactarien amb Bildu després de les eleccions. És quelcom que dona seguretat en una part de l’electorat basc. La Lucía, una ciutadania de Vitòria de 35 anys amb qui ha conversat ElNacional.cat, assegura a aquest diari que en les passades eleccions municipals va votar el PP perquè sabia que era la millor garantia d’un cordó sanitari a l’esquerra abertzale.

Edurne Espilla, regidora de Bildu a l’Ajuntament de Galdakao, un consistori en mans de la formació de l’esquerra abertzale, mostra perplexitat pel cordó sanitari que els imposa el PSE. És conscient que el motiu és l’empremta de la lluita armada. Però insisteix que “la societat basca ja ha passat pàgina” i ha començat a veure el seu partit com “una opció natural”, i afirma que ETA hauria d’actuar més com a repel·lent a Madrid que a Euskadi. En canvi, el govern de Pedro Sánchez sí que pacta sense problemes amb Bildu al Congrés dels Diputats per mantenir-se dempeus a la Moncloa. Assegura que el PSE veu el partit d’Arnaldo Otegi com “una amenaça” perquè s’està convertint en la força hegemònica de l’esquerra basca. 

Pamplona marca el camí

Sigui com sigui, tant el PSE com el PNB han manifestat la seva intenció de reeditar el pacte actual, que ha mantingut Iñigo Urkullu com a lehendakari amb consellers socialistes. El PSE, doncs, no té per què pactar amb Bildu a Euskadi. No ho necessita. En canvi, els socialistes sí que van veure imprescindible pactar amb l’esquerra abertzale a Pamplona. El passat mes de desembre van impulsar amb Bildu una moció de censura per desnonar d’aquest consistori l’alcaldessa d’UPN Cristina Ibarrola i entregar el poder a l’abertzale Joseba Asiron, que ja havia estat batlle de la capital navarresa.

El cas és que la governabilitat s’havia evidenciat impossible durant els primers mesos de legislatura. Els socialistes van abstenir-se en primera instància, deixant governar UPN per haver estat la força més votada. Però durant els primers mesos havia estat molt complicat arribar a pactes entre les forces del consistori. L’acord entre socialistes i bascos, al qual s’hi van sumar Geroa Bai i Contigo-Zurekin, però, incloïa algunes qüestions per no incomodar els socialistes durant la resta de la legislatura, sobretot pel que fa al reconeixement de les víctimes de la lluita armada.

ETA torna a esquitxar la campanya

La campanya basca d’aquest 2024, precisament, s’ha enverinat en els últims tres dies per una resposta que va donar Pello Otxandiano, candidat de Bildu, quan li van preguntar a la cadena SER si ETA fou una banda terrorista. No va dir que sí en cap moment, i va referir-se a l’organització com a “banda armada”. Precisament el PSE —i també el PP— ho han aprofitat aquests darrers dies per fer-ne sang.

Eneko Andueza, el candidat dels socialistes ha qualificat de “malaptesa i covarda” que ETA s’hagi introduït a la campanya a través de Bildu. Ha denunciat que la formació d’Otxandiano “continua sense mirar de cara el passat”, i ha insistit que és imprescindible exigir a aquesta formació “el reconeixement del dolor causat”. Fins i tot el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha hagut de sortir a condemnar les paraules del candidat de Bildu, insistint que ETA va ser "una organització terrorista"; unes paraules que també ha pronunciat el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, en un míting a Euskadi. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!