Matt Carthy (Birmingham, 1977) és eurodiputat del partit irlandès Sinn Féin, adherit al grup de l'Esquerra Unitària Europea. Va entrar a l'Eurocambra a les eleccions de 2014 i ara es troba a la recta final de la seva primera legislatura, amb intenció de repetir. Carthy és membre de la plataforma de Diàleg UE-Catalunya i ha denunciat en diverses ocasions els excessos del govern espanyol contra Catalunya i l'existència de presos polítics.
El seu partit és un dels dos amb més representació a l'Assemblea d'Irlanda del Nord i el que capitaneja el moviment nacionalista irlandès. També tenen presència al Parlament de Westminster, però es neguen a prendre possessió dels escons ja que suposaria validar la sobirania britànica sobre l'illa d'Irlanda i jurar fidelitat a la monarquia.
A les properes eleccions europees, hi haurà presos i exiliats liderant candidatures catalanes. Com valora aquesta situació?
Això no és normal i no hauria d’estar passant en una societat democràtica i pacífica. Són persones que van tenir el suport suficient dels electors per ser elegits al Parlament de Catalunya i que es troben a la presó només per organitzar una manifestació on la gent va poder expressar de manera democràtica la seva opinió sobre la independència de Catalunya. És un escenari totalment inusual.
De fet, els altres únics casos que puc recordar són retrocedint a l'Irlanda dels anys 80, concretament, al nord d’Irlanda. Allà, alguns presos polítics van fer una vaga de fam durant la qual van ser elegits al Parlament britànic i va passar molt temps abans que el govern britànic reconegués que la manera d'encarar aquests assumptes no era empresonar sinó implicar-se en un diàleg i negociació. Espero que el govern espanyol no tardi molt a aprendre també aquesta lliçó.
Per tant, considera que els presos independentistes són presos polítics?
Sí, per mi els presos catalans són presos polítics perquè estan empresonats per motius polítics. Qualsevol observador objectiu pot concloure que el seu empresonament hauria d’aixecar-se immediatament. Són a la presó per haver fet possible la voluntat del poble de Catalunya. Seria millor que el govern espanyol, en lloc d’involucrar-se en aquest procés judicial, dialogués amb els representants electes del poble de Catalunya per trobar una sortida pacífica a aquesta situació.
Un creixement del vot pels candidats que defensen el dret a l’autodeterminació de Catalunya enviaria un missatge molt potent
Creu que comptar amb més escons al Parlament Europeu podria marcar una diferència sobre la visió internacional que es té de la situació catalana?
Crec que un creixement del vot pels candidats i partits que defensen el dret a l’autodeterminació de Catalunya enviaria un missatge molt potent. Reflectiria la voluntat dels catalans i contribuiria a mostrar internacionalment que no es pot seguir esperant mentre la situació a Catalunya continua empitjorant.
Personalment, però, no puc dir si això resultaria immediatament en un canvi d'actitud per part dels líders del govern espanyol o de les institucions europees, que han mantingut un silenci total sobre la situació a Catalunya. Sigui com sigui, un bon resultat a les eleccions europees de partits que defensen la democràcia, els drets humans i els mecanismes pacífics per tractar desacords polítics forçaria els líders de la Unió Europea a respondre.
És impossible que els presos rebin un judici just
Ara mateix, s’està celebrant el judici pel referèndum de l’1 d’octubre. Vostè va visitar els presos abans que comencés i exercirà d’observador internacional al Tribunal Suprem. Què en pensa d’aquest procés judicial?
Ells són representants honorables del poble de Catalunya. No són presos, no són criminals. Simplement, estan empresonats per haver seguit un mandat democràtic aprovat pel Parlament amb els suports suficients i celebrar el referèndum seguint aquell mandat. L’1-O, encara que s'intentés evitar amb violència, els catalans van votar i van aconseguir un clar resultat que mostra la seva voluntat. Els motius pels que han estat empresonats i jutjats porta a qualsevol persona amb una visió neutral a la conclusió que és impossible que rebin un judici just. Els càrrecs als que s’enfronten són tan absurds... S’ha d’aturar aquest procés, els presos han de ser alliberats i s’ha d’establir una negociació entre representants del govern català i de l’espanyol.
Per tant, amb tot el que hem vist de judici fins ara, creu que hi ha base pels delictes de sedició i rebel·lió?
Absolutament, no. El que s’està fent és increïblement perjudicial no només per la democràcia sinó també per les institucions europees. Nosaltres hem estat molt clars amb la Unió Europea: si això estigués passant a Sudamèrica, a l’Orient Mitjà o a un país asiàtic la UE, condemnaria amb contundència que hi hagués persones a la presó només per permetre votar als ciutadans. Però està passant a la pròpia UE i el silenci dels seus líders els fa còmplices de la situació.
La UE ha perdut molta credibilitat amb aquesta reacció a la crisi catalana
De fet, des de Catalunya, l’independentisme ha esperat en molts moments una intervenció d’Europa que mai ha arribat. Què creu que podria fer que aquesta reaccionés?
Hi ha dues respostes diferents d’Europa. Una és la de la gent. Crec que arreu d’Europa molta gent es va enfadar per les accions del govern espanyol el dia del referèndum, quan van intentar evitar-lo amb violència i, posteriorment, quan van rebutjar el resultat i van empresonar persones per haver-lo permès. Crec que la gent corrent d’arreu d’Europa va sentir-se molt disgustada per aquestes accions i en xoc pel fet que ningú intervingués.
I l’Europa de les institucions?
Malauradament, la resposta dels líders de la UE no ha reflectit la resposta dels seus ciutadans. La seva resposta ha estat la de quedar-se en silenci, fer veure que no està passant res i que això no és una greu violació de tots els estàndards de pau, democràcia i drets humans amb els que la UE vol identificar-se. Crec que la UE ha perdut molta credibilitat amb aquesta reacció a la crisi catalana. Espero que, amb el temps, els líders de la UE, arrel de la resposta dels ciutadans europeus i de l’actuació antidemocràtica del govern espanyol, s’adonaran que no poden continuar mantenint-se en silenci mentre tenen lloc aquestes injustícies i aquest judici farsa. Confio que es veuran forçats a respondre d’una manera més proactiva i defensar la pau, la democràcia i els drets humans.
D'això que Espanya en diu 'judici just' no és normal a la major part d’Europa
Des que Puigdemont i part del Govern van marxar a l’exili, hi ha hagut intents per part de la justícia espanyola d’extradir-los però, davant la impossibilitat de fer-ho pels càrrecs de rebel·lió i sedició, van retirar les euroordres. Què creu que diu això de la justícia espanyola?
És un senyal molt clar que el procés judicial que s’està duent a terme no és normal i no és acceptable per la majoria de sistemes judicials. Pels altres estats, s'entén com un procés polític i no com un tema judicial, i per això no han detingut els exiliats ni han actuat contra ells. Aquesta situació demostra que d'això que Espanya en diu 'judici just' no és normal a la major part d’Europa.
El procés català s’ha desenvolupat amb dos partits diferents al capdavant del govern espanyol, el PP i el PSOE. Què en pensa de la gestió que han fet d’aquest conflicte?
Tots dos han estat còmplices de fer mal a la reputació d’Espanya arreu d’Europa i del món. Els actes dels seus polítics estan fent mal a la reputació del país a nivell internacional perquè qualsevol persona pot veure que no és un exercici polític ni democràtic i que el que fa falta és negociació i diàleg. Per tant, crec que les accions dels governs espanyols estan fent un mal favor la seva pròpia gent i també als catalans prohibint-los el dret a decidir el seu futur.
Els actes dels polítics espanyols estan perjudicant la reputació del país a nivell internacional
Vostè va fer un contundent discurs en defensa de la llibertat dels presos a l’Eurocambra. Quina resposta va rebre per part dels líders del Parlament?
Malauradament, per part dels líders del Parlament Europeu la resposta que vaig rebre va ser el silenci, es neguen a parlar d’aquesta qüestió, fent veure que no està passant res. Part d’aquesta actitud es deu al fet que els partits espanyols que han governat, el PP i el PSOE, formen part dels grups més grans del Parlament Europeu. Si aquests partits estiguessin en grups més petits, potser es veuria una resposta més forta a nivell europeu.
I els altres eurodiputats què hi deien?
Després de la intervenció, molts eurodiputats de tots els grups polítics van venir a dir-me que donaven suport al que havia dit però que, al ser membres dels grups on hi ha els partits espanyols, no estan disposats a defensar-ho públicament. És lamentable, però espero que amb el temps faran sentir la seva veu en defensa de la pau i els drets humans.
Al febrer, l’Eurocambra va prohibir una conferència de Puigdemont i Torra però, en canvi, poc després en va permetre una on hi participava l’ultradreta de Vox. Creu que es va utilitzar una doble vara de mesurar per part del Parlament?
Sí, crec que sí. L’excusa per cancel·lar l’acte català era molt dubtosa i l’argument que podia afectar la seguretat era absurd. Crec que hi va haver una intervenció política, perquè altres grups amb posicions polítiques molt dubtoses han accedit a les instal·lacions del Parlament Europeu. Les accions dels líders del Parlament van ser vergonyoses i decebedores. No sé com van poder justificar allò. Però, pels ciutadans conscients, allò va ser una clara interferència política en un procés democràtic. I espero que no es torni a repetir.
La situació només es desencallarà quan s’exerceixi pressió internacional sobre Espanya i aquest és el rol que ha de tenir la UE
Per acabar, quin futur veu al conflicte entre Catalunya i Espanya?
Històricament, se sap que quan hi ha conflictes com aquests, en algun moment, la gent s’asseu i obre un diàleg o negociació. Demanaria al govern espanyol que no permeti que les relacions es contaminin abans que aquest moment arribi. L’executiu espanyol hauria de comprometre’s amb un diàleg polític i alliberar els presos. Als líder europeus, els demano que facilitin i fomentin aquestes converses el més aviat possible.
Creu que aquest moment de diàleg podria arribar aviat?
Cal voluntat política per part de les autoritats espanyoles. Els representants polítics catalans han estat molt clars reivindicant que ells volen diàleg, cosa que el govern espanyol no ha fet. Per tant, està en mans de l’Estat. Tot i això, crec que la situació només es desencallarà quan s’exerceixi pressió internacional sobre Espanya i aquest és el rol que ha de tenir la UE.