El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, considera que els vots particulars de dos magistrats del Tribunal Constitucional que han defensat els drets fonamentals de Jordi Turull i han argumentat que la sentència de dotze anys de presó i inhabilitació fixada pel Tribunal Suprem és desproporcionada, demostren que “l’Estat espanyol comença a tenir por d’Estrasburg”, un cop la defensa de Turull ja té el camí aplanat per portar el seu cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).
“Els magistrats del Tribunal Constitucional han dit el que hem dit sempre: ni tumult, ni sedició, el 20-S Jordi Cuixart va exercir drets fonamentals”, ha insistit Mauri, entrevistat aquest dijous a la nit a l’espai Més 324 de TV3.
En la mateixa entrevista, Mauri ha assenyalat que “la tasca de l’exili d’internacionalització és imprescindible per explicar a tot el món el que està passant”, i ha insistit en el seu missatge a favor de l’amnistia per a presos polítics, exiliats i represaliats: “Hi ha gent a la presó i l’exili per exercir drets fonamentals i defensar l’autodeterminació”. “Tenim més de 3.300 represaliats, la repressió no s’atura”, ha insistit, per afegir que “cal apostar per l’amnistia i avançar cap a la consecució del dret a l’autodeterminació”. “Cal sumar-hi la crisi política provocada per la repressió brutal de l’Estat, que té fòbia que puguem decidir lliurement el nostre futur”, ha afegit el vicepresident d’Òmnium Cultural.
Respecte a les negociacions per formar nou Govern, Mauri ha demanat “generositat a tots els partits polítics”, assenyalant que “per sobre de les tàctiques legítimes hi ha d’haver la voluntat de crear una estratègia unitària i un acord”.
Així mateix, Mauri ha recordat que les reivindicacions no han de ser únicament en el pla polític, perquè “cal fer front als reptes inajornables de país com que un de cada quatre catalans és pobre”. Per això ha insistit que “tenim molts deures tots, institucions i societat civil”.
En defensa de la llengua
Finalment, el vicepresident d’Òmnium Cultural ha insistit en la defensa de la llengua catalana i ha fet una crida a “pressionar allà on toca perquè sigui respectada”. A més, s’ha mostrat a favor d’un “pressupost mínim del 2% per a la cultura” i ha advertit que “davant l’extrema dreta, cal més cultura i educació que mai”.
En aquest sentit, Mauri també ha defensat que es puguin veure totes les cadenes de televisió en llengua catalana a tot l’àmbit lingüístic: “La reciprocitat en els mitjans dels Països Catalans és indispensable”, ha afirmat, i ha afegit que “la situació actual és impensable en ple segle XXI” i per això, “totes les televisions en català s’han de poder veure arreu dels Països Catalans”.