Sense assumir responsabilitats. Carlos Mazón ha conclòs el seu discurs a les Corts Valencianes després de gairebé dues hores i mitja sense que ningú del seu govern assumeixi les responsabilitats per les negligències en la gestió de la DANA que ha provocat més de 210 morts al País Valencià. “Els protocols van fallar i va faltar informació i coordinació”, ha dit al final de la seva intervenció, després de dedicar-se a responsabilitzar a l’AEMET i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. L’únic anunci polític ha arribat al final: Mazón renova l’estructura del Consell de la Generalitat Valenciana perquè sigui “dinàmica, moderna i eficient” i pugui “fer front a les necessitats d’avui i als reptes de demà”. La traducció pràctica és, senzillament, crear una vicepresidència per a la Recuperació Econòmica i Social i una conselleria d’Emergències i Interior per “vetllar per la seguretat i el benestar dels ciutadans”. Sense més detalls. Malgrat que no ho ha especificat, tot apunta que al capdavant de la nova vicepresidència hi haurà l’actual vicepresidenta, Susana Camarero. A més, els últims dies, havia transcendit la intenció del president valencià de destituir les dues conselleres més polèmiques de la DANA, però durant la seva intervenció no ha concretat res en aquest sentit. Les dues conselleres que estan al centre de la diana arran del temporal són la d’Interior i responsable política d’Emergències, Salomé Pradas, i la d’Indústria, Núria Montes. Just després del discurs, el líder de Compromís, Joan Baldoví, ha reprovat que l’anunci de Mazón és “pur maquillatge” i “molta hipocresia”.
🔴 Carlos Mazón compareix a les Corts Valencianes per la DANA, DIRECTE
I és que convé no oblidar que el novembre del 2023 el Partit Popular es va vantar d’haver suprimit la Unitat Valenciana d’Emergències que havia impulsat l’anterior president valencià, Ximo Puig. L’organisme servia per “garantir la ràpida intervenció d’emergència” al País Valencià, però els populars van considerar que era un xiringuito. Quan va tenir lloc l’incendi del barri del Campanar (València), fa set mesos, molta gent ja li va retreure que n’hagués prescindit.
A parer de Mazón, la reestructuració del Consell de la Generalitat Valenciana està pensada per “construir una comunitat forta, resilient i capaç d’anticipar-se als desafiaments que encara poden venir” i busca garantir que els serveis d’emergència “tinguin un punt de coordinació central per actuar” de manera més eficient. A més, ha assegurat que la prevenció ocuparà un lloc central. El president valencià ha reivindicat que la nova vicepresidència serà el “cor de l’estratègia de recuperació” i s’encarregarà de “coordinar la reconstrucció econòmica i social”, “harmonitzar totes les accions del Consell”, “assentar les bases pel futur” i “integrar i enfortir totes les àrees estratègiques de l’economia”. Segons ha anunciat, serà competent, per exemple, per gestionar els fons europeus, impulsar l’ocupació, donar suport a les pimes o promoure el cooperativisme. Així mateix, tindrà una “funció pedagògica per construir una cultura de l’emergència que arribi a cada llar, cada escola i cada centre de feina”.
El president valencià ha donat el tret de sortida al “renaixement” del País Valencià i s’ha compromès a “reconstruir el que s’ha perdut” i a “aixecar tot el necessari per ser capaços de prevenir futures adversitats”. Per la seva banda, la nova conselleria d’Emergències i Interior respon a la “necessitat de continuar apostant pels serveis públics eficaços i eficients”. Per a Mazón, els serveis d’emergència han de ser “millorats i reforçats” perquè “siguin capaços de respondre a situacions de crisi de manera coordinada”.
Les dues conselleres més polèmiques de la DANA
No hi ha cap novetat sobre el futur polític de les dues conselleres més polèmiques de la DANA. La consellera d’Interior, Salomé Pradas, va admetre que desconeixia l’existència del sistema d’alerta massiva als telèfons mòbils: en declaracions a À Punt, Pradas va reconèixer que va saber l’existència d’aquesta eina deu minuts abans d’enviar-se el missatge, malgrat que un àudio que es va conèixer posteriorment va revelar que una hora abans ja s’havia posat sobre la taula. També estava en entredit la continuïtat del secretari autonòmic d’Emergències, Emilio Argüeso. D’altra banda, la consellera d’Indústria, Núria Montes, va prohibir a les famílies anar a veure els cossos de les persones mortes que estaven a la Fira de València, que va convertir-se en morgue davant les limitacions de la Ciutat de la Justícia per a tants cadàvers. A més, va esborrar piulades en les quals feia befa de les alarmes d’emergència. De moment, totes dues continuaran formant part del govern valencià.