“Molts valencians pensen, jo el primer, que van fallar massa coses, fins i tot que va fallar el sistema sencer”. És una bona manera de sintetitzar la compareixença de Carlos Mazón a les Corts Valencianes en un ple que havia de servir per donar explicacions per la gestió de la DANA que ha causat 217 morts al País Valencià i que s’ha convertit en un mecanisme d’autoexculpació davant la negligent resposta al temporal. En total, el president valencià ha estat parlant tres hores i mitja que deixen moltes preguntes sense resposta, moltes excuses, moltes repeticions de la paraula «autocrítica» i molt poca assumpció de responsabilitats. Les dues flagrants absències d’explicacions són la desconnexió de Carlos Mazón el dia del temporal i la tardança a enviar l’alerta als mòbils de la ciutadania, que va arribar passades les vuit del vespre, quan els carrers estaven inundats. El president valencià ha assegurat que era “plenament conscient de com estava la situació” i s’ha escudat en el fet que la informació que va rebre la Generalitat era “fragmentada i inexacta” i que els “sistemes de mesurament de cabals o pluviomètriques es van veure sobrepassats”. Centrifugació de responsabilitats.

📝 Mazón no dimiteix, s’espolsa les responsabilitats per la DANA i anuncia una comissió d’investigació

📝 Mazón crea una vicepresidència per a la recuperació i una conselleria d’Emergències i Interior

 

No negaré errors” i “no eludiré cap responsabilitat” ha afirmat a l’inici del seu discurs. Però ha sigut una declaració d’intencions que s’ha quedat en el terreny dialèctic. A partir d’aquí, s’ha dedicat a justificar la tardana reacció de la Generalitat Valenciana disparant contra organismes que depenen del govern espanyol, com l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i la Conferència Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). “És legítim preguntar-se si en general el sistema va respondre com creiem que hauria de respondre, no ho va fer”, ha esgrimit. Mazón, amb una expressió freda, lluny d’expressions d’humilitat i refugiant-se darrere grans dosis d’informació tècnica i llistes de dades inacabables, s’escudava en els errors i les deficiències del sistema en conjunt per evitar fer balanç en primera persona de la gestió, les decisions i la capacitat de reacció de la Generalitat Valenciana. Un altre exemple: “La catàstrofe era tan colossal que no només va vèncer les nostres defenses hidrològiques, sinó que va superar els nostres protocols perquè va demostrar que el nostre sistema de detecció i alerta té esquerdes”. L’únic compromís que ha assumit és no presentar-se a la reelecció el 2027 si no és “capaç” de reconstruir el País Valencià. Una “responsabilitat política” en diferit i a llarg termini.

El moll de l’os dels interrogants que encara planen sobre la seva gestió se cenyeixen a la seva absència el dimarts de la tragèdia. Va desaparèixer un bon grapat d’hores perquè estava dinant amb la periodista Maribel Vilapana per oferir-li la direcció d’À Punt. Va estar amb ella fins a les sis de la tarda i es va incorporar a la reunió del CECOPI a dos quarts de vuit del vespre. Ara bé, al seu exhaustiu repàs de la cronologia d’aquell dia, no ha fet cap al·lusió a la trobada amb Vilaplana. Mazón ha defensat que va mantenir la seva agenda “plenament conscient de com estava la situació” i sabent que “s’estava en contacte amb delegació del govern espanyol” i ha relatat va ser quan el van advertir que la situació a la Presa de Forata empitjorava que es va desplaçar a la reunió. De camí, hi havia una gran densitat de trànsit” que “va allargar el trajecte”. A partir d’aquí, s’ha limitat a dir que la seva absència no va posposar l’enviament de l’alerta, malgrat que l’avís massiu a la població va estar sobre la taula a les sis de la tarda i no es va enviar fins que ell va arribar

📝 Mazón es compromet a no optar a la reelecció si no és “capaç” de reconstruir el País Valencià

 

 

Més excuses. El president valencià ha al·ludit a una suposada “apagada informativa” de la Conferència Hidrogràfica del Xúquer i ha criticat que enviés un “simple correu electrònic” per informar d’una crescuda “brutal” del barranc de Xiva (o rambla de Poio). “És cridaner que pensin que amb un correu electrònic serà suficient, i no pensin a trucar, ja que la situació ja estava desbordada”, ha lamentat. Tanmateix, la realitat és una altra. La CHJ va enviar 198 avisos a la Generalitat Valenciana al llarg de tot el dia de la DANA alertant, per exemple, de les precipitacions i dels augments dels cabals que s’acabarien desbordant. A més, poc abans de les cinc de la tarda, va enviar dos correus clau advertint de l’augment de les pluges a Xiva i durant tota l’estona que Mazón va estar desconnectat va enviar 62 avisos procedents del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica. Eren avisos que apuntaven a la superació de llindars en cabals i en pluviòmetres. Per tant, hi havia informació. Carlos Mazón també ha intentat justificar-se per eliminar el vídeo del seu Twitter en el qual pronosticava que el temporal disminuiria a partir de les sis de la tarda, ha adduït que pretenia “eliminar una informació que, tal com havia evolucionat la situació, podia resultar confusa en haver quedat obsoleta”.

76 segons del discurs en valencià

Al llarg del discurs, Carlos Mazón només ha tingut poc més d’un minut per dirigir-se al ple i a la ciutadania en valencià, reconegut per l’Estatut d’Autonomia com la “llengua pròpia” del País Valencià. El testimonial canvi d’idioma ha sigut al final de la seva primera intervenció, quan ha instat els diputats de l’oposició a no atacar “des del dolor” i ha mencionat totes les poblacions afectades per la DANA que formen el “mapa de les llàgrimes de tota la Comunitat”.

📝 Així menysprea Carlos Mazón el valencià a les Corts

 

Carlos Mazón, durant la seva intervenció / Foto: EFE

Feijóo va anticipar que “molta gent” se sentiria “parcialment reconfortada” amb la compareixença

De moment, el PP guarda silenci després de la compareixença de Mazón. “No farem valoracions”, es limiten a contestar fonts dels populars consultades per ElNacional.cat. “Li asseguro que després d’aquesta compareixença hi haurà molta gent que se senti almenys parcialment reconfortada amb la classe política”, va afirmar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, el dimecres en una roda de premsa al Congrés, on també va demanar estar “atents” als “compromisos i decisions” de Mazón. Unes decisions que tot feia pensar que es traduirien en els cessaments de les dues conselleres més polèmiques de la DANA, però que s’han limitat a una lleu reconfiguració de l’estructura del Consell de la Generalitat Valenciana: una vicepresidència que s’encarregarà de la recuperació econòmica i social i una nova conselleria d’Emergències i Interior. Aquest matí, en un acte amb empresaris a Galícia, Feijóo s’ha mostrat convençut del “compromís” de Mazón per fer front a la feina “llarga, duríssima i ingent” de la reconstrucció. “Ja no caben les equivocacions que hem tingut en la gestió. La gent no les acceptarà i no les mereix”, ha admès.

“El president a Picassent”

Abans que comencés la compareixença de Carlos Mazón, més d’un centenar de persones s’han concentrat davant la porta del Palau de Benicarló, seu de les Corts Valencianes, per protestar contra el president valencià, que hi ha arribat a les nou del matí per esquivar l’escridassada directa dels concentrats. «El president a Picassent», cridava la multitud de gent, en referència a la presó de Picassent. Entre els crits, també s’ha pogut sentir «Mazón criminal», «Mazón dimissió i noves eleccions», «Mentre dinava, el poble s’ofegava» i «No són morts, són assassinats».

📝 Protestes i crits de “dimissió”, “assassí” i “criminal” contra Mazón davant les Corts Valencianes

 

Protesta a les portes de les Corts Valencianes / Foto: EFE

“Un president que abandona el seu poble no mereix ser president”

Com era de preveure, l’oposició ha reprovat la gestió de la Generalitat Valenciana. Però ho ha fet amb diferents tons. L’únic partit que ha demanat explícitament i directa la dimissió de Mazón ha sigut Compromís. “Un president que abandona el seu poble no mereix ser president de la Generalitat. Va dimitir de la responsabilitat de protegir la gent, només falta que dimiteixi del seu càrrec”, li ha etzibat Joan Baldoví. El líder de Compromís a les Corts sosté que Mazón “s’aferra al càrrec” amb l’objectiu de “netejar proves i manipular relats” i, convençut que Mazón acabarà davant d’un jutge per la seva gestió, considera que el seu discurs “l’han escrit els seus advocats” com a “escrit de defensa”. Per la seva banda, els socialistes valencians se salten una pantalla i apel·len directament al Partit Popular: “Exigim que destitueixi el senyor Mazón i que nomeni un president tècnic i de transició”, ha proclamat el síndic del PSPV-PSOE, José Muñoz, que ha posat els vots dels socialistes a disposició del PP. La seva aposta és que es convoquin eleccions anticipades el 2025 un cop s’hagi culminat el procés de reconstrucció.

📝 L’oposició reclama a Mazón que plegui per “negligent, mentider i incompetent” amb la DANA

📝 Els socialistes valencians ofereixen els seus vots al PP per substituir Carlos Mazón

 

 

Finalment, Vox (que va governar en coalició amb el PP durant un any i ostentava la responsabilitat en emergències abans de la ruptura) ha criticat la gestió de Carlos Mazón, però no li ha demanat la dimissió ni li ha retirat el seu suport. “Sabem molt bé distingir entre la incompetència dels uns i la negligència criminal dels altres”, ha afirmat el síndic del partit d’extrema, José María Llanos. El parlamentari ha demanat a Mazón “no cedir al xantatge dels que manegen les tragèdies per als seus càlculs polítics” i ha deixat clar que exigiran “explicacions fins a arribar al fons de la veritat i depurar responsabilitats”. De moment, la bateria de querelles que ha impulsat la formació de Santiago Abascal deixen el govern valencià al marge. “Això de Sánchez no té solució, ni tan sols la presó mitigaria el mal. Vostè i el PP han de millorar molt. Arriba tard, però arribi”, ha afegit José María Llanos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!