El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha defensat aquest divendres la llei de llibertat educativa que van registrar el PP i Vox a Les Corts ahir i que té com a objectiu eliminar el català com a llengua vehicular a les escoles valencianes. "El que volem fer és equiparar en llibertat i en igualtat al valencià amb el castellà, amb l'última paraula i la primera dels pares, i que no depengui del vaivé intervencionista d'un govern i altre", ha afirmat Mazón, que ha insistit que l'objectiu és que els pares puguin triar "la llengua base, l'idioma dels exàmens i el centre a tota la Comunitat Valenciana". El president valencià ha assegurat que la mesura serà positiva per a la "llibertat i la competitivitat dels alumnes".
"Eliminar la imposició del valencià"
PP i Vox van presentar aquesta proposició de llei a les Corts Valencianes aquest dijous dins d'un paquet de cinc normes fruit dels compromisos electorals d'ambdós partits. El secretari general del PP valencià, Juanfran Pérez Llorca, va argumentar que "és necessària una nova llei que no discrimini a ningú, a cap territori, a cap de les dues llengües i a cap persona, parli el que parli", i en aquest sentit va defensar que la llei de llibertat educativa permetrà "eliminar la imposició del valencià que tant de mal ha fet a la llengua" i recuperar "la llibertat dels pares per triar com volen que aprenguin els seus fills". Es preveu que la llei entri en vigor per al curs 2025-2026, ja que encara ha de sotmetre's a la tramitació parlamentària. Des de Vox també han celebrat el registre de la proposició de llei, que asseguren que afavoreix "la promoció de les dues llengües oficials". "Són els pares els que tenen el deure i l'obligació d'educar els seus fills", recorden.
La llei introduirà una "exempció del valencià" a les comarques castellanoparlants de manera que no s'obligui els alumnes a utilitzar-la en els exàmens. Sobre aquesta qüestió, Mazón ha apuntat: "no pot ser que estiguin exemptes de l'assignatura de valencià i alhora estiguin obligats a fer assignatures troncals en valencià, és una contradicció". Altres novetats inclouen que les famílies puguin exigir al centre en quina llengua volen ser atesos, i que el valencià comptarà com a mèrit, i no com a requisit, en l'accés dels docents a la formació professional i les ensenyances de règim especial. També s'emetran "certificacions automàtiques" de valencià segons els nivells educatius superats.