El president de la Generalitat Valenciana i líder del PPCV, Carlos Mazón, ha cridat a aixecar "un mur contra la insolidaritat, la desigualtat i els privilegis" que, segons el seu parer, suposa l'acord entre el PSC i ERC que preveu un finançament singular per a Catalunya. A més, ha assegurat que al PP i entre els presidents autonòmics populars hi ha unitat, sense "la més mínima escletxa", en matèria de finançament autonòmic. "Ha d'estar fora de tot dubte: el que hi ha d'haver és un mur contra la insolidaritat, la desigualtat i els privilegis. Es tracta de trencar aquests murs que vol aixecar Pedro Sánchez". Així ho ha traslladat en una entrevista a Antena 3, preguntat per si hi ha unitat al si del PP en matèria de finançament, un dia després que els barons populars firmessin un manifest conjunt contra els privilegis per a Catalunya.

Respecte a si creu que el finançament singular per als catalans tirarà endavant, Mazón ha indicat que el primer és que el govern espanyol "s'aclareixi" perquè, segons la seva opinió, "no sap ni com anomenar-lo", una posició que ha destacat que comparteix amb representants socialistes com Joaquín Almunia o Josep Borrell. "No sé si serà fàcil o difícil, el govern espanyol sabrà què és el que ven o privilegia per aconseguir les seves majories. En qualsevol cas, no es pot carregar la solidaritat i la igualtat a Espanya com si no passés res", ha argumentat.

"Una gran sorpresa per part del PSOE"

En aquesta línia, ha tornat a assenyalar que parlar de finançament és parlar de sanitat i s'ha preguntat "per què estem consagrant a Espanya això de què qui més té menys aportació", una cosa que no recolzaria "qualsevol socialdemòcrata o liberal" i que veu com "una gran sorpresa" per part del PSOE. "S'han carregat la solidaritat que han pregonat tota la vida i això ens porta a una situació en la qual gairebé es pot dir qualsevol cosa. Tampoc no és politiqueig això", ha abundat, i ha advertit que "això és més greu del que sembla".

Per això, ha reiterat que és necessari que totes les autonomies surtin "de la mateixa línia de sortida" per aconseguir una reforma del finançament que sigui just. En el cas del País Valencià o de Múrcia, ha defensat la necessitat d'un fons d'anivellament per situar-se en el nivell de la resta, en ser les més infrafinançades. "Necessitem un anivellament per ser iguals que els altres, no singularitat per separar-nos dels altres ni per trencar allò dels altres", ha aclarit, amb l'objectiu de començar a negociar el nou sistema "en igualtat de condicions". A partir d'allà, ha posat èmfasi que al PP hi ha unitat en què totes les autonomies parteixin del mateix nivell de finançament. "Una altra cosa és que quan arribi la lletra petita parlem de la singularitat de cada territori", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!