Més gresca política al voltant de la DANA que va arrasar les localitats al sud de València i va provocar més de 200 morts el passat 29 d'octubre. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha esclatat contra el govern espanyol i ha demanat que parin ja "les boles i mentides" sobre la seva actuació la fatídica tarda, que l'ha posat en el punt de mira per la reacció tardana de la seva administració —com amb l'enviament de l'alerta massiva a la població a les 20:12 hores — i no haver arribat al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) fins passades les 19:30 de la tarda, quan ja hi havia pobles negats, perquè era en un dinar privat amb una periodista.
Abans d'assistir a la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) en el Centre de Coordinació d'Emergències de L'Eliana, Mazón ha declarat davant de la premsa que no estava incomunicat i fins i tot va parlar amb l'alcalde de Cullera. Ha afirmat també que el govern espanyol "està caient en una contradicció després d'altra" a través de les "les seves entitats", en referència a les institucions de l'Estat que han contradit les versions de Mazón, com l'AEMET o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com el Ministeri de Transició Ecològica que dirigeix la vicepresidenta Teresa Ribera.
"Si és cert que el govern espanyol a través d'AEMET pensava o tenia informació de què (la ruptura de) la presa era imminent a aquella hora a les 5:30 —de la tarda—, per què no va prendre el comandament?, per què no va obligar que s'enviés aquesta ES-Alert?, per què, si estava en el CECOPI?", ha qüestionat. Segons les seves paraules, això és "materialment impossible fins que no va arribar dues hores més tard la possibilitat certa que rebentés o que se sobrepassés la presa amb el risc de vides de 80.000 persones". "Em vol vostè dir que el govern espanyol a les 5:30 ja sabia que podien córrer perill 80.000 vides de valencians i no pren el comandament perquè suposadament aquí en el CECOPI, en un òrgan on forma parteix el mateix govern espanyol, estan sotsobrant o no estan sabent prendre decisions?", ha insistit.
Mazón ha manifestat que qui ha de respondre davant d'això és el govern estatal que, segons ha dit, està caient "en una contradicció després d'una altra a través de les seves entitats" i ha demanat: "Ja està bé d'enganyar la gent, perquè el que ha passat és molt greu com per estar canviant de relat amb l'UME sí o amb l'UME no, o si el president estava incomunicat". L'acusació que va estar incomunicat durant cinc hores el dia en què es van produir les inundacions és "mentida" i és "una de les boles més grans de tot aquest temps", ha expressat, per insistir que va parlar amb l'alcalde de Cullera a les 18:28 hores per preguntar-li com estava la situació i li va comentar que plovia i que no esperaven grans problemes, i amb "altres més".
El president de la Generalitat ha assenyalat que s'està fent un esforç per la recuperació i, amb "tot el que està passant, amb aquest dolor tan tremend", és "esgotador estar desmentint mentides i boles permanentment". El més important, ha dit, és que va estar incomunicat cinc hores: "Jo no vaig estar incomunicat en cap moment. El CECOPI es va constituir a les 5 (de la tarda), i jo a les 5:30 ja estava rebent trucades i atenent trucades de la consellera, del president de la Diputació...". Els únics problemes de comunicació, ha dit, es van produir en arribar a la reunió del CECOPI perquè havien caigut les línies de telefonia. Així mateix, ha argumentat que va mantenir el seu pla del dia perquè "tothom estava preparat" i vàlidament constituït un òrgan del qual ell, ha reiterat, no forma part.
Un altre de les boles, segons Mazón, es refereix a la seva assistència a aquesta reunió, ja que en aquells moments ja estava "vàlidament constituït per tots els seus membres", i ell no forma part d'aquest òrgan i "ningú esperava al president de la Generalitat per prendre decisions", que estaven prenent en funció de la informació que arribava, inclosa la preparació i l'enviament del missatge d'Es-Alert, "en funció del risc evident que la presa de Forata es desbordés o es trenqués". La presència institucional del president de la Generalitat "no és necessària" per prendre les decisions que vàlidament s'estaven prenent i no va ser fins a les vuit de la tarda quan es va confirmar la possibilitat imminent que la presa de Forata pogués desbordar-se, i ja estava preparat pels tècnics del CECOPI com a òrgan tècnic l'enviament del missatge d'alerta.
Ha reiterat que seria impossible que s'estigués esperant un president de la Generalitat per prendre decisions tècniques, ja que "no hi hauria capacitat de reacció per a res". També ha citat a l'UME per dir que és capaç "de dir alhora que sense l'autorització de la Generalitat no podia activar-se, no podia fer res i, alhora, uns dies després diu que abans de l'autorització de la Generalitat ja estava operant, ja estava treballant. En què quedem?". Mazón ha acusat de contradicció la secretària general del PSPV-PSOE i ministra de Ciència, Diana Morant, per assenyalar: "Passa de dir que ens donarà suport els pressupostos a demanar la meva dimissió", i s'ha preguntat si no serà que la situació de la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha canviat i ara "tot és un argument i un càlcul polític per tractar de revertir aquesta situació de Teresa Ribera o del Ministeri".
Preparant "el millor govern" per a la recuperació
D'altra banda, Mazón ha afirmat també que el Consell està treballant a fer "el millor govern preparat, adequat per a la recuperació" de València després de la DANA i que "ben aviat" hi haurà notícies sobre la seva nova composició i estructura. El president va anunciar una reforma divendres passat en la seva compareixença sobre la DANA en les Corts Valencianes i va dir que es crearà una Vicepresidència per a la recuperació econòmica i social i una Conselleria d'Emergències i Interior. El president ha agregat que no escatimarà i no deixa de reivindicar "i de demanar i d'exigir" el que es mereix el País Valencià, "tot el que es mereixen els valencians, en tot moment, a cada una de les carreteres, en cada una de les rehabilitacions, en cada un dels ajuts." Ha lamentat que part dels ajuts són a tornar. "O sigui, que se'ns donaran ajuts als valencians perquè les tornem", una cosa que ha qualificat d'una "altra estratègia" del govern espanyol. "Hem posat a sobre de la taula 31.000 milions i amb prou feines ens posa a sobre un terç", ha qüestionat, per reiterar que el govern valencià no deixarà de reivindicar "absolutament res" perquè el ritme sigui el que es mereix la gent.