El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón (PP), ha començat a posar condicions a la proposta que ha fet la ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera de portar aigua a Catalunya procedent de la dessalinitzadora de Sagunt. Mazón ha instat al govern de Pedro Sánchez garanties “per escrit” a què aquesta operació contra la sequera "no perjudicarà la costa valenciana" i que "les necessitats valencianes no minvaran". "Que ens garanteixin el que ens han dit", ha afirmat el president valencià, després que aquest dissabte el xeu executiu informés en un comunicat que la ministra Ribera els va informar de la seva intenció de portar aigua de la dessalinitzadora de Sagunt en vaixells fins a Catalunya, que es troba en estat d’emergència per sequera després que el sistema Ter-Llobregat, que abasteix sis milions de persones de 202 municipis, es trobi amb les reserves per sota del llindà del 16%.

“L’aigua a Espanya és de tots”

"Jo estic a favor de la solidaritat entre conques i entre comunitats; ho he estat sempre, també quan ho necessitem i quan ho exigim", ha manifestat Mazón, alhora que ha assegurat que el País Valencià "no deixarà d'exigir-ho". "Al revés, crec que això ens consolida i ens dona autoritat moral i coherència per continuar reivindicant que l'aigua a Espanya és de tots", ha sostingut. Mazón ha recalcat que ell parla "des d'una comunitat que sí que ha fet els seus deures, que sí que ha reutilitzat, que sí que ha invertit en cicle hídric i que segueix dient que l'aigua a Espanya és de tots". El president valencià ha especificat que "'l'aigua dessalada no ens agrada per regar, és molt cara, energèticament no és sostenible, però per a una punta d'energia, per a una punta d'emergència, per a ús de boca, sí que pot ser viable", ha dit Mazón, en declaracions fetes davant els mitjans durant el Benidorm Fest.

El president valencià també li ha demanat al govern espanyol que garanteixi que, a més de la costa valenciana, altres indrets de la seva comunitat no es veuran perjudicats per la sobreexplotació de la planta. "Li he plantejat (a la ministra Ribera) l'emergència de l'Albufera i que per favor ens garanteixi si és possible de manera documental que aquesta sobreexplotació de la dessaladora de Sagunt no afectarà la salmorra", va reconèixer Mazón, que ha recordat el compromís del govern valencià per defensar el dret a l'aigua “que necessita i mereix la Comunitat Valenciana”, ha dit Mazón, en vetllada referència a les disputes que manté amb el govern espanyol i l'executiu de Castella-La Manxa al voltant del transvasament Tajo-Segura, i l'acord per augmentar el cabal ecològic del riu Tajo d'aquí al 2027, que suposarà una disminució de les aportacions de l'aqüeducte Tajo-Segura als cabdals de les províncies d'Alacant, Múrcia i Almeria.

El govern espanyol gestiona la dessalinitzadora

La dessalinitzadora de Sagunt es troba en un indret limítrof amb el port d'aquesta localitat valenciana i a 300 metres del mar Mediterrani. La planta, que té una capacitat de producció de 22.900 metres cúbics al dia gràcies al tractament de 7.633 metres cúbics al dia, està ubicada al Polígon Industrial del Port de Sagunt, al costat de la central de cicle combinat, amb què s'aprofiten sinergies tant per a la presa d'aigua de mar com per a l'abocament de la salmorra. Aquamed, depenent del Ministeri de Transició Ecològica, és l’empresa pública que gestiona la instal·lació. La intenció de govern espanyol és portar l’aigua a Barcelona en dos vaixells diaris que podrien transportar fins a set hectòmetres cúbics per poder garantir l’aigua de boca durant l’estiu, a l’espera de com evolucionin les pluges en els pròxims mesos.

Reunió aquest dilluns Ribera-Mascort

El Govern no vol pronunciar-se fins a conèixer tots els detalls del pla del ministeri, en la reunió que aquest dilluns mantindran a Barcelona la ministraTeresa Ribera i el conseller d’Acció Climàtica David Mascort. Segons ha informat Catalunya Informació citant fonts del Govern, caldrà concretar els detalls de com es finançarà l’arribada de l’aigua a Catalunya. La intenció del govern espanyol és que Catalunya assumeixi el cost dels vaixells, i el ministeri posaria l’aigua dessalinitzada. El president Pere Aragonès, en una entrevista a l’agència EFE, ha assumit que Catalunya haurà d’activar mesures d’emergència, com el transport d’aigua en vaixells, procedents d’altres conques de fora de Catalunya o des de dessalinitzadores que són responsabilitat de l’Estat, i que, per tant, “esperem màxima col·laboració”. Cal recordar que durant l'episodi de sequera del 2008, Barcelona ja va rebre aigua transportada amb vaixell. El primer que va arribar a la capital catalana va ser el Sichem Defender, de bandera panamenya, amb capacitat per transportar més de 20.000 metres cúbics d'aigua, que il·lustra aquesta informació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!