L'anunci de la nova presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, que es podrà parlar català, euskera i gallec a la cambra, no ha estat ben rebut pel govern del País Valencià. L'executiu que integren el PP i Vox està decidit a fer secessionisme lingüístic i forçar una inexistent divisió entre el català i el valencià, i així, aquest divendres ha reclamat que "el valencià tingui el mateix estatus d'oficialitat" que la resta de llengües de l'Estat. El president del Consell, Carlos Mazón, ha advertit en una piulada que "no es permetrà ni un atac més" a la llengua ni tampoc que la "Comunitat Valenciana sigui moneda de canvi per als qui volen enfrontar a Espanya". El missatge de Mazón, lluny de ser rebut amb solemnitat, ha fet esclatar de riure la xarxa, que s'ha omplert d'acudits que posaven en evidència la incoherència del que defensa el president valencià, ja que és impossible distingir si el seu missatge està escrit en català o valencià.
"Algú em pot dir en quin idioma ho ha escrit? És valencià o català?", s'ha preguntat un usuari amb ironia, mentre altres han procedit a "traduir" el missatge al català, "per si algú de Catalunya no entén el valencià". Altres han assenyalat que, quan es demana al traductor de Google que tradueixi el text, aquest el reconeix com a català: "fins i tot Google és separatista!".
L'executiu valencià qualifica de "nefast" que es pugui parlar català al Congrés
Mazón, en el seu missatge, s'ha fet ressò d'una declaració institucional que la Generalitat Valenciana ha compartit aquest divendres. La vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, ha qualificat de "nefast per a Espanya" l'acord polític que permetrà fer ús del català al Congrés perquè, al seu entendre, utilitza "les llengües per a dividir i no per a unir". El Consell considera que parlar les llengües cooficials al Congrés suposa fer-ne un "ús partidista" de la cambra a favor "dels que busquen l’enfrontament entre els espanyols", i per a això, ha recordat, ja hi ha el Senat, "la cambra de representació territorial on ja es poden utilitzar" aquestes llengües.
Alhora, però, l'executiu valencià ha considerat un greuge que no s'hagi inclòs explícitament el valencià. "La Generalitat no consentirà ni un atac més” a la llengua, la cultura i les senyes d’identitat de la Comunitat Valenciana i arribarà allà on faça falta per a defensar-les", ha afirmat Camarero. Amb tot, ha anunciat que "a la vista de la submissió davant els que volen trencar Espanya" de Sánchez i Armengol, en la pròxima reunió del Consell s'aprovarà una declaració institucional en defensa del valencià. "La Comunitat Valenciana ha de deixar de ser moneda de canvi en els pactes entre Sánchez i els separatistes catalans", ha asseverat Camarero, tot assegurant que, el nou executiu, "no ho tolerarà".