El president de la Generalitat Valenciana, el 'popular' Carlos Mazón, s'ha mostrat a favor de "la solidaritat hídrica entre regions", que, al seu judici, "ha d'estendre's de manera oficial a tota Espanya", després de parlar amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que li ha comunicat la intenció de l'Executiu estatal de portar aigua en vaixells des de la dessalinitzadora de Sagunt cap a Catalunya per a lluitar contra la sequera que es pateix al Principat. En un comunicat emès per la Generalitat, Mazón ha assegurat el que és preferible és que "l'aigua dessalada tingui un ús prioritari i gairebé exclusiu per a emergències de consum de boca, no per a reg", perquè, afirma, enviar aquesta aigua és perjudicial per als cultius i cítrics valencians.
En aquesta línia, ha ressaltat que Ribera li ha garantit que "augmentar la capacitat de la dessaladora per sobre del 15% no té cap afecció per a les necessitats de la província de València". Això sí, quid pro quo, el president valencià ha demanat a la responsable del ministeri una reunió per a abordar les "necessitats hídriques" del País Valencià en qüestions com "els transvasaments o l'emergència de l'Albufera". En aquest sentit, Carlos Mazón ha recalcat el seu "compromís" per a "defensar el dret a l'aigua que necessita i mereix" el País Valencià.
Reunió Ribera-Mascort dilluns
Catalunya pateix des de fa tres anys una greu sequera que ha buidat pantans i conques fins a un 15,8% de la capacitat total. Dijous passat, el Govern va decretar l’entrada en fase d’emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual depenen la majoria de la ciutadania catalana —202 municipis i prop de 6 milions de persones— amb les corresponents restriccions al consum d'aigua. Dilluns vinent, la ministra Teresa Ribera es reunirà amb el seu homòleg català, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, David Mascort, per a abordar aquest episodi crític a Catalunya. La proposta que porta Ribera, segons s'ha conegut aquest dissabte, és la de portar aigua en vaixells des de Sagunt (València) cap al port de Barcelona.
Contactes amb navilieres i diversos territoris per tenir-ho tot "a punt"
Per la seva part, el conseller Mascort ja va apuntar dimarts passat que la relació amb el ministeri "és molt fluida", i va detallar que, entre els temes que posaran sobre la taula, hi ha la possible arribada d'aigua d'altres indrets de l'Estat. "La col·laboració és màxima i segur que trobarem la fórmula perquè, si és necessari, portem aigua", va indicar. Sobre l'arribada de vaixells carregats d'aigua, el conseller va recordar que el Govern treballa des de fa mesos en aquest escenari i manté contactes amb navilieres, per assegurar-ne la disponibilitat, així com amb diversos territoris, amb l'objectiu que el país "estigui a punt" en cas que sigui necessari. "No és tan rellevant d'on ve, sinó que ho tinguem tot preparat", va defensar. Així mateix, va assegurar que es tractarà d'una "solució d'emergència" que subministrarà aigua a infraestructures crítiques, com poden ser els hospitals. En tot cas, això no passaria abans de l’estiu.