El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha passat de puntetes i d’una forma molt discreta per una de les polèmiques més sonades dels darrers dies al voltant de la seva gestió de la catàstrofe de la DANA: el dinar amb la periodista Maribel Vilaplana la tarda de les riades. Amb el cap cot, mirant els papers des de la tribuna de les Corts Valencianes, on ha intervingut per donar explicacions sobre la gestió del desastre, Mazón ha rebutjat fer cap aclariment sobre quelcom que, segons ell, són “boles” que afecten la seva vida “personal”, i sobre les quals no ha volgut entrar.
Mazón ha fet implícitament una referència a les informacions al voltant de la seva persona al final d’una enumeració de notícies falses que, segons ell, han complicat la gestió de la crisi. Sense mencionar específicament el dinar, Mazón ha volgut deixar de banda aquestes qüestions personals en la seva intervenció davant del parlament valencià. Una de les principals crítiques que ha rebut és que aquest dinar va fer retardar la presa de decisions sobre l’enviament d’una alerta massiva als mòbils dels ciutadans de les zones afectades per la DANA.
La setmana passada aquesta qüestió va centrar l’actualitat sobre la DANA, fins a tal punt que l’entorn del president va haver de filtrar que si havia arribat dues hores tard a la reunió del CECOPI era perquè havia estat dinant amb Vilaplana per oferir-li la direcció de la televisió pública À Punt.
Altres boles que ha denunciat Mazón
Abans de fer aquest comentari breu, però sense ser explícit, al dinar amb la periodista, Mazón ha fet una llista de notícies falses sobre la DANA que ha denunciat com a lamentables. Entre aquestes informacions, ha dit, hi hauria les informacions que sostindrien que el govern valencià havia rebutjat l’ajuda dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.
Mazón ha dit que això no era cert perquè ningú “amb una mica de seny” podria pensar que “en el pitjor moment podem estar en aquest joc” i dir que “no vinguin bombers de Catalunya”. L’explicació que ha donat Mazón és que s’anava acceptant l’ajuda d’altres efectius a mesura que s’anaven obrint accessos. “És així com ho va acordar de forma consensuada el comandament”, ha remarcat. De la mateixa manera, també ha dit que era fals que el seu govern s’hagués negat a rebre l’ajuda de 1.500 militars.
El president de la Generalitat Valenciana també s’ha queixat de les notícies falses al voltant del nombre de cadàvers al pàrquing del centre comercial de Bonaire. “No ens hem parat ni un minut per aquestes notícies, que hem desmentit sense espera ni un minut”.
Altres informacions que Mazón ha qualificat de boles ha estat la que deia que quatre pobles havien estat evacuats, que en els pobles afectats la Generalitat Valenciana feia bullir l’aigua als seus habitants o bé que el servei de telèfon d’emergències 112 havia caigut. Mazón ho ha negat tot.