L’acord pel finançament singular per a Catalunya que va permetre la investidura de Salvador Illa amb els vots a favor d’ERC ha generat molta polèmica tant a dins com a fora del país. Un dels barons del PP que s’hi ha mostrat més en contra és el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que aquest dimecres ha estat a Barcelona i ha ofert una conferència al Círculo Ecuestre. Mazón no només ha assegurat que creu que un finançament singular seria un error tant per Espanya com per Catalunya, sinó que també ha alertat que si realment suposa que el país recapti tots els impostos, això suposarà la “independència de facto”: “Que m’ho expliquin. Si és recaptar el 100% dels impostos això és la independència real i no canviar una bandera o els uniformes de les forces de seguretat. Quedar-te amb tot el que recaptes i decidir en l’esfera del teu territori és ser independent de facto”. 

 Amb tot, però, també ha defensat que ERC s’hauria deixat “enganyar” pel PSOE, venent als seus votants i militants, perquè no es revoltin, que han aconseguit una “quota catalana”, tot i saber que és mentida: “Crec que tot és fum. Estic criticant una cosa que no conec en detall perquè no ens ho han explicat. Jo crec que tot és un fake”, ha resolt.

A més, Mazón també ha criticat a Salvador Illa per haver assegurat que la quota de solidaritat d’aquest nou finançament singular només s’aplicarà en aquells territoris que no abaixin els impostos als més rics, davant les reduccions que s’han fet en algunes comunitats presidides pel PP com ara Madrid o les Illes Balears. “Els valencians voten i han triat baixar la pressió fiscal. Vostè em condicionarà des d’una Generalitat com la meva el que he de fer jo amb els meus impostos? Quina broma és aquesta. Si vostè no respecta la meva sobirania no esperi que jo respecti la seva”, ha assegurat durant la conferència. En aquesta també ha ironitzat que si bé Catalunya és l'autonomia amb més pressió fiscal, aquesta no es tradueix en els millors serveis públics de l’Estat en matèria de sanitat o educació. 

Parlar de Països Catalans, una ofensa per Mazón

No ha estat l’únic retret pel president de la Generalitat de Catalunya. També s’ha queixat que Illa no hagi censurat que es cremessin fotos seves als carrers del país o que no hagi dit que respecta el nom de la “Comunitat Valenciana” davant els que utilitzen el terme “País Valencià”. Fa només unes setmanes, en roda de premsa el president Mazón es va negar a contestar una pregunta d’ElNacional.cat per emprar aquest concepte. Les recriminacions en aquest sentit també s’han dirigit al president Pere Aragonès, per haver reivindicat des de València els Països Catalans: “De sobte em trobava amb un president de la Generalitat que deia que som dels Països Catalans, cosa que atempta contra la manera que jo tinc d’entendre el meu territori i és un tema seriós. O és que la nostra identitat és una broma?”, s’ha preguntat Mazón. 

Incomprensió pel rebuig a la Copa Amèrica 

La seva visita a Catalunya coincideix amb la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de rebutjar acollir la pròxima edició de la Copa Amèrica, un esdeveniment esportiu que ha aixecat polseguera a la ciutat. Mazón ha assegurat que no entén la decisió del govern municipal de Jaume Collboni i que la seva obligació és “lluitar” perquè aquesta competició “torni a casa”, és a dir, a la ciutat de València, on es va celebrar en el passat. Segons el dirigent popular, el govern dels socialistes valencians amb Compromís va abaixar els braços en aquest sentit, tot equiparant la competició de vela amb els Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona: “És un sentiment i tinc l'obligació de lluitar per oferir que torni a casa”, ha reflexionat, apostant per l'economia blava “amb ambició i sostenibilitat”. 

Un dels grans elements que uneix Catalunya i el País Valencià és el corredor mediterrani. I Mazón ha demanat davant del Círculo Ecuestre que els catalans tinguin “la mateixa insistència” ara amb el tram valencià d’aquesta infraestructura que la que van tenir en el seu moment amb el català perquè aquest serà igual de bo per Catalunya: “Seguiu-hi insistint”, ha proposat, tot fent broma que José Luís Abalos, ara a l'ull de l’huracà, deia quan era ministre que el corredor mediterrani estaria en marxa el 2021. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!